Binnenland

Opgelet: Europese flitsmarathon gaat van start

1 © KRISTIEN BOLLEN

Vanochtend om 6 uur is de 'Europese flitsmarathon' van start gegaan. België neemt deel, maar ook in de buurlanden wordt er gecontroleerd. In totaal zal ons land op 545 plaatsen controleren op overdreven snelheid, zo kondigde de federale politie eerder aan.

Het Europees politiesamenwerkingsverbond TISPOL organiseert de flitsmarathon van vandaag 6 uur tot morgen 6 uur. In België worden daarvoor 330 agenten ingezet, die op 545 locaties zullen controleren. Ook in de buurlanden wordt er gecontroleerd op overdreven snelheid.

Bij de vorige flitsmarathon, in oktober 2017, werd 2,81 procent van de bijna 1,3 miljoen gecontroleerde bestuurders betrapt op overdreven snelheid. Volgens de politie is uit vorige edities gebleken dat het aantal bestuurders dat de snelheidslimiet overschrijdt, stijgt.

Hoewel TISPOL politiediensten aanmoedigt om alle locaties van de controles publiek te maken, zal België dat niet doen. Het gaat om een veiligheidsvoorschrift dat werd ingevoerd na de aanslagen van 22 maart. Hierop kunnen uitzonderingen worden gemaakt, maar niet bij deze flitsmarathon.

nieuws

cult

zine