Justitie

Open Vld wil databank met gemiddelde strafmaat voor elk misdrijf

1 Ann Brusseel. © rv

Een databank moet bijhouden wat de precieze strafmaat is bij zware misdaden zoals een verkrachting. Dat zegt Vlaams Parlementslid Ann Brusseel (Open Vld). "Nu vliegen we blind."

De theoretische strafmaat bij een verkrachting is vijf tot tien jaar gevangenisstraf. Maar op het terrein geven verschillende actoren aan dat tussen theorie en praktijk een kloof gaapt en dat de gemiddelde strafmaat bij seksueel geweld eigenlijk een pak lager ligt.

Om die reden pleit Vlaams Parlementslid en deelstaatsenator Ann Brusseel (Open Vld) voor een 'straftoemetingsdatabank'. "In Nederland bestaat zoiets al meer dan tien jaar. Daar weten ze voor elk misdrijf perfect wat de gemiddelde strafmaat is. Meten is weten. Wij vliegen blind."

In ons land worden ongeveer 3.000 verkrachtingen per jaar geregistreerd. Dat zijn er zo'n 8 per dag. Toch komen bitter weinig daders daadwerkelijk in de gevangenis terecht. Volgens een studie van de Vrouwenraad belandt amper 1 op de 100 in de cel, een cijfer dat lager is dan het Europees gemiddelde.

Databank installeren

Share

'Elke vrouw moet aangifte doen', klinkt het. Maar als je hoort dat amper 1 op de 100 zaken tot een veroordeling leidt, dan denk je wel twee keer na

Ann Brusseel

In een schriftelijke vraag legde Brusseel het idee van een databank voor aan minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Die geeft toe dat het een interessant instrument kan zijn, maar benadrukt dat het statistisch een heel moeilijke oefening is. Zoiets moet volgens de minister goed overdacht worden en kan enkel kaderen in de grote hervorming van het straf- en strafprocesrecht.

Teleurstellend, vindt Brusseel. "We weten ondertussen hoe dat gaat met grote hervormingen: ze laten lang op zich wachten. En in de tussentijd blijven slachtoffers in de kou staan. 'Elke vrouw moet aangifte doen', klinkt het. Maar als je hoort dat amper 1 op de 100 zaken tot een veroordeling leidt, dan denk je wel twee keer na."

Volgens Brusseel moet het perfect mogelijk zijn om zo'n databank te installeren. "Met alle technologische middelen die bestaan moet het toch mogelijk zijn om daar een analyse van te maken? Als het in Nederland kan, dan kan het hier ook."