Open Vld

Open Vld telt meeste leden

Christendemocraten verliezen Vlaamse koppositie voor het eerst sinds 1970

1 Maggie De Block, Gwendolyn Rutten en Alexander De Croo, boegbeelden van Open Vld. © PHOTO_NEWS

De grootste partij van Vlaanderen, toch wat betreft het aantal leden, is voortaan Open Vld. De liberalen nemen de koppositie over van CD&V. Die verliest ten opzichte van twee jaar geleden zo'n 14 procent van haar leden.

Share

Iets meer Vlamingen sluiten zich weer aan bij een politieke partij. In 2010 waren er in totaal 230.000 partijleden, vandaag 236.000

Voor het eerst sinds 1970 is de christendemocratische partij niet de grootste wat ledenaantal betreft. Momenteel telt CD&V nog 56.746 leden. Daardoor is de partij gedaald tot onder Open Vld, dat 63.239 leden heeft. Sp.a vervolledigt de top drie met 49.703 leden, zo blijkt uit onderzoek van het Centrum voor Politicologie van de KU Leuven.

In 2009 kon CD&V, de partij van Wouter Beke, nog rekenen op iets meer dan 71.000 leden. Sindsdien is dat bestand afgenomen met 20 procent. "Wat bij CD&V is gebeurd, past in een historische trend", zegt politicoloog Marc Hooghe, die het onderzoek samen met Joris Boonen uitvoerde. "Een kwarteeuw geleden had de toenmalige CVP nog meer dan 120.000 leden. Sindsdien is dat cijfer systematisch bergaf gegaan, iets wat we ook gezien hebben bij de Nederlandse christendemocraten."

Ouder publiek

De affaire rond het ACW zal de christendemocraten niet veel deugd hebben gedaan. De partij slaagt er volgens Hooghe niet in om opnieuw leden bij te winnen. Partijwoordvoerder Steffen Van Roosbroeck verklaart het verlies van de koppositie vooral door de demografische evolutie. "Het is geen geheim dat we een eerder ouder ledenpubliek hebben. Van hen verdwijnen er elk jaar vanzelf, dat hoort bij het leven. Maar het is vooral van tel wat je met de leden doet. Zo is het voor ons belangrijker dat er vorig jaar 3.500 op ons congres waren."

Ook de nieuwe grootste partij, Open Vld, liet de afgelopen jaren een daling optekenen, maar die was een stuk minder drastisch. "De liberalen zijn erin geslaagd merkwaardig stabiel te blijven", zegt Hooghe. "Onder Guy Verhofstadt heeft de partij veel leden gewonnen. Dat zijn vaak papieren leden, maar die mogen wel mee stemmen als er een voorzitter moet worden aangeduid. De inspanning is niet zo groot en allicht verklaart dat mee waarom mensen relatief makkelijk lid blijven van de partij."

Duidelijk is wel dat het grootste ledenbestand geen garantie is op een sterke verkiezingsuitslag. Open Vld stelde bij de voorbije verkiezingen niet teleur, maar bleef nagenoeg status quo. "We hebben een kentering ingezet", zegt voorzitter Gwendolyn Rutten. "We zijn onszelf aan het heruitvinden en dat heeft tijd nodig. Soms heb ik mij de vraag gesteld of het ledenmodel nog hoort bij de 21ste eeuw, maar door bijvoorbeeld meer te gaan werken met een digitaal platform en veel inspraak, hebben we een antwoord gevonden."

Sterke band

Share

De sterke band tussen kiezer en partij is verdwenen. De partijen worden zo gedwongen om permanente campagnemachines te worden

Marc Hooghe, politicoloog

N-VA, toch verreweg de grootste partij bij de afgelopen verkiezingen, stijgt markant. Al is de opmars niet groot genoeg om de drie traditionele partijen in te halen. De Vlaams-nationalisten hebben intussen meer dan 41.000 leden, maar de sterkste toename vond enkele jaren geleden plaats. Waar er tussen 2010 en 2012 liefst 21.000 personen bij kwamen, bleef de stijging de afgelopen twee jaar beperkt tot net iets minder dan 5.000 leden. Ook Groen stijgt, en komt uit op 7.800 leden. Vlaams Belang zakt dan weer terug tot 17.255, 5.000 minder dan vijf jaar terug.

Als alle partijen worden opgeteld, wordt wel duidelijk dat weer iets meer Vlamingen zich aansluiten bij een politieke partij. In 2010 waren er in totaal 230.000 leden, tegenover 236.000 vandaag. Dit kan een tijdelijke stijging zijn, zeker als gekeken wordt naar het niveau in 1990. Toen waren er nog 343.000. "De sterke band tussen kiezer en partij is verdwenen", zegt Hooghe. "De partijen worden zo gedwongen om permanente campagnemachines te worden."

nieuws

cult

zine