Binnenland

Open Vld-schepen gechanteerd met honderden foto's van privéfeest met naakte gasten

- Redactie - Bron: Het Laatste Nieuws, Belga
1 La Brasa in Langemark-Poelkapelle © BELGA

Een anonieme buurtbewoner dreigt ermee 800 beelden van een erotisch feestje in de zomerbar La Brasa in Langemark-Poelkapelle openbaar te maken. Daar zou onder andere Open Vld-schepen Frank Gheeraert aanwezig geweest zijn. Hij diende ondertussen een klacht in. De afperser eist het annuleren van alle evenementen in de bar.

De buurtbewoner wilde eigenlijk gaan protesteren tegen de lawaaioverlast, maar besloot foto’s te nemen toen hij zag wat zich in de zomerbar afspeelde. Ongeveer een kwart van de 800 beelden circuleert intussen op sociale media. "Dit is duidelijk een politieke beschadigingsoperatie", fulmineert de schepen. "Het ging om een privéfeest. Daar heeft niemand zich mee te bemoeien. De politie is een onderzoek gestart naar de herkomst van de foto’s. Daar zal dus nog een staartje aan komen."

De afperser geeft La Brasa tot vanavond 18 uur de tijd om alle evenementen te annuleren. Als dat niet gebeurt,  worden de foto’s verspreid "naar alle klanten van La Brasa en alle klanten van de aanwezige zelfstandigen in La Brasa".

"Ik mag toch naakt in mijn tuin rondwandelen?"

De Langemarkse burgemeester Alain Wyffels (CD&V) zit bijzonder verveeld met de zaak. "Ook ik heb deze voormiddag een link ontvangen waarmee de foto’s konden gedownload worden. De beelden zijn sprekend. Ik heb intussen contact gehad met de schepen. Deze namiddag zitten we rond de tafel. Ik wil graag horen wat hij te zeggen heeft. Daarna zullen we beslissen of er een maatregel nodig is, en zo ja, welke dat moet zijn." 

Rik Ostijn, de zaakvoerder van La Brasa, begrijpt de hele heisa niet. "Het ging om een privéfeestje met enkele vrienden van mij", zegt hij. "Als ik daar dan naakt in mijn tuin wil rondwandelen, dan mag ik dat toch? Blijkbaar heeft iemand vanuit het maïsveld foto’s genomen van het feestje. Ik ga klacht indienen bij de politie voor de schending van mijn privacy."

De uitbaters geven mee zich niet te laten intimideren en met dezelfde toewijding door te zetten tot 2 september, de voorziene einddatum van de zomerbar. 

Sereniteit

Gheeraert heeft inmiddels wel een klacht ingediend tegen de maker en verspreider van de foto's . Dat bevestigt het West-Vlaamse parket, afdeling Ieper, en ook Gheeraert zelf in een schriftelijke reactie. "Het opsporingsonderzoek werd meteen opgestart", meldt het parket. Meer details kon het voorlopig nog niet geven.

De schepen doet in de mededeling een persoonlijk oproep. "Ik betreur deze persoonlijke aanvallen ten zeerste en vraag de nodige sereniteit, niet in het minst voor mijn kinderen. De komende dagen zal ik in overleg met mijn partij in alle rust kijken hoe ik met deze situatie verder zal omgaan."

Hoofdcommissaris: "Altijd de context bekijken"

Volgens hoofdcommissaris Georges Aeck valt er juridisch niets te zeggen over een privéfeest waarbij mensen naakt rondlopen. "Als daar geen minderjarigen bij aanwezig zijn en er geen strafbare feiten gepleegd worden, is er geen probleem", zegt Aeck. "Als volwassen mensen op zo'n feest zien wat er gebeurt en beslissen om daar actief aan deel te nemen, is dat hun goed recht. De kaarten liggen anders als er beelden van zo'n feest worden verspreid. Voor zover ik weet, gebeurde dat hier niet met toestemming van de betrokkenen." 

"De vraag stelt zich ook of de beelden heimelijk werden genomen. De kwestie van schending van de privacy speelt hier. Het lijkt me logisch dat dit onderzocht wordt. Je moet altijd de context zien waarin één en ander gebeurt. In adamskostuum rondlopen op het naaktstrand in Bredene is iets helemaal anders dan op de Grote Markt in Ieper. In het eerste geval wordt het getolereerd, in het tweede geval ligt dat anders."

nieuws

cult

zine