Neutraal Moresnet

Op bezoek bij de enige nog overlevende bewoner van een verdwenen ministaat

Laatste twinkeling van de legendarische ministaat Neutraal Moresnet

2 ►Het plaatsje Moresnet in Duitstalig België behoorde 100 jaar geleden tot het staatje Neutraal Moresnet. © Dirk Wijnand de Jong

Frau Meessen is 103. Contact met deze laatste nog levende oud-inwoner van het in 1920 opgeheven ministaatje Neutraal Moresnet was tot voor kort niet mogelijk. Maar daar is nu verandering in gekomen.

"Nee, u bent verkeerd verbonden." Dat was telkens het antwoord als we belden met de dochter van de inmiddels 103-jarige Catharina Meessen. Toch was dat niet het geval, want haar stokoude, inwonende moeder uit het Duitssprekende gedeelte van België is de laatste vertegenwoordiger van een bijzondere geschiedenis.

Ze is sinds eind 2016 de enige nog levende oud-inwoner van Neutraal Moresnet, een dwergstaatje rond de Duitstalige Belgische gemeente Kelmis dat kort na de Eerste Wereldoorlog werd opgeheven. Het piepkleine landje (344 hectare), dat van 1816 tot 1920 een uniek vierlandenpunt zou vormen, heeft een roemruchte geschiedenis als bijna-hoofdzetel van de Esperanto-beweging en als vrijhaven voor smokkelaars en ander gespuis.

nieuws

cult

zine