Gent

Oost-Vlaanderen en stad Gent ruziën over halszaak: van wie is de gang?

Provinciebestuur stapt naar de Raad van State om een stukje van het Caermersklooster terug te krijgen

1 Om deze gang in het Caermersklooster ruziën de stad Gent en de provincie Oost-Vlaanderen. © Stad gent

De provincie Oost-Vlaanderen wil haar gang terug. Niet zomaar een gang, maar de pandgang van het historische Caermersklooster pal in de Gentse binnenstad. Het provinciebestuur stapt zelfs naar de Raad van State in een poging dat stukje klooster terug te krijgen. "Wij doen dit echt niet om ambetant te doen."

Share

'Toen de procedure voor overdracht werd opgestart, hebben we meteen erop gewezen dat die gang voor ons van essentieel belang was'

Alexander Vercamer (CD&V), gedeputeerde provincie Oost-Vlaanderen

Een architecturaal hoogtepunt kun je het niet noemen. De pandgang van het Gentse Caermersklooster is precies wat de naam doet vermoeden: een lange gang met witte muren en zwarte natuurstenen vloeren. En toch is net dat specifieke stukje van het klooster de inzet van een politiek steekspel op hoog niveau.

Het Caermersklooster was de voorbije veertig jaar eigendom van de provincie Oost-Vlaanderen die het grootste deel van het complex ombouwde tot een expositie -en tentoonstellingsruimte waar grote namen als Berlinde De Bruyckere en Kamagurka te gast waren en industrieel Fernand Huts recent nog zijn kunstcollectie aan het grote publiek liet zien.

nieuws

cult

zine