Aanslagen Brussel

Ook Khalid El Bakraoui schond voorwaarden en werd weer vrijgelaten

- Roel Wauters - Bron: Eigen berichtgeving
2 © ap

De Brusselse politie heeft Khalid El Bakraoui, de man die zichzelf opblies in de Brusselse metro, in mei vorig jaar staande gehouden. Hij had, net als zijn broer Ibrahim, zijn probatievoorwaarden geschonden. Toch liet de strafuitvoeringsrechtbank hem op vrije voeten. Dat zegt de Bergense procureur des Konings Christian Henry aan De Morgen.

Volg de liveberichtgeving

Al het nieuws over de aanslagen in Brussel in ons liveblog

Share

De rechter oordeelde dat hij opnieuw op vrije voeten mocht, omdat hij de rest van zijn voorwaarden zo strikt had nageleefd

Het is een banale verkeersovertreding op 13 mei in Brussel. De politie houdt een auto staande die langs de verkeerde kant van een eenrichtingstraat was ingereden. Achter het stuur: Khalid El Bakraoui, op dat ogenblik vrij onder voorwaarden. Maar wat meer is, naast hem zit kompaan Youssef Sirraj, een van zijn oud-strijdmakkers uit het criminele milieu.

De politie controleert de identiteit van beiden en komt tot de vaststelling dat El Bakraoui zo zijn voorwaarden heeft geschonden. De strafuitvoeringsrechtbank had bij zijn voorlopige vrijlating op 19 december 2013 gesteld dat hij geen contact mocht hebben met het criminele milieu.

De agenten maken een proces-verbaal op, dat wordt doorgestuurd naar de strafuitvoeringsrechtbank. De man die deze week een ongeziene ravage zou aanrichten in de metro, zou op basis van die feiten opnieuw in de cel kunnen draaien, maar het loopt anders. De rechter oordeelt dat hij opnieuw op vrije voeten mocht, omdat hij de rest van zijn voorwaarden strikt had nageleefd. Dat zegt de Bergense procureur des konings Christian Henry.

Miste afspraken

2 Khalid El Bakraoui. © REUTERS

El Bakraoui had zich op regelmatige basis gemeld bij de justitieassistente voor een gesprek en had ook een job gezocht. Hij kon attesten voorleggen dat hij 's avonds bijkluste in de horeca. Pas eind vorig jaar gingen de alarmbellen af.

Toen kwam er nieuw rapport van de justitieassistent, die meldde dat El Bakraoui sinds 22 oktober niet meer inging op zijn vaste afspraken. Dat is amper enkele weken voor de aanslagen in Parijs waar hij volgens het parket aan gelinkt wordt, en enkele maanden voor die in Brussel. Hij miste er vier en veranderde bovendien van adres zonder daar melding van te maken. De procureur dient een nieuwe aanvraag in om zijn voorlopige invrijheidstelling in te trekken. In februari gebeurt dat ook.

Geen terreurlink

Share

In de rapporten van de justitieassistenten was er geen sprake van tekenen van radicalisering

In de rapporten van de justitieassistenten was er geen sprake van tekenen van radicalisering. Khalid El Bakraoui stond ook niet op de OCAD-lijst van mogelijke terreurverdachten. Khalid El Bakraoui is de jongere broer van Ibrahim, de man die zichzelf opblies in Zaventem en ook zijn voorwaarden had geschonden. Hij werd in 2011 tot vijf jaar cel veroordeeld voor diefstal met geweld. Hij kwam op 19 december 2013 vrij onder voorwaarden.

nieuws

cult

zine