Gezondheidszorg

Ontdek zelf hoeveel een bevalling, heupprothese of cataractoperatie kost in uw ziekenhuis

De Christelijke Mutualiteit onderzocht de prijsverschillen tussen ziekenhuizen

De Christelijke Mutualiteit (CM) heeft voor enkele veel voorkomende ingrepen berekend hoeveel je in de vele Belgische ziekenhuis precies betaalt voor een een-of tweepersoonskamer. Ontdek zelf hoeveel een bevalling, heupprothese of cataractoperatie kost in uw ziekenhuis. 

Op basis van de ziekenhuisfacturen van haar leden, heeft CM interactieve kaarten gemaakt. Per ziekenhuis staat daarop hoeveel patiënten er moeten betalen, zowel in een eenpersoonskamer als in een kamer voor twee of meer personen.

Voor de eenpersoonskamers duiden we voor elk ziekenhuis ook aan hoe “duur” of “goedkoop” ze zijn ten opzichte van de andere ziekenhuizen. Deze kaarten laten ook toe om de impact te tonen van de kamerkeuze op de kostprijs van een ziekenhuisopname.

Kleurcodes
Voor de eenpersoonskamers is een kleurcode gebruikt die overeenkomt met de positie van het ziekenhuis in de rangschikking met de totale kostprijs ten laste van de patiënt.
Donkergroen = Ziekenhuis in goedkoopste kwart
Lichtgroen = Ziekenhuis in tweede goedkoopste kwart
Oranje = Ziekenhuis in tweede duurste kwart
Rood = Ziekenhuis in duurste kwart

Een natuurlijke bevalling met overnachting

Dossier dokterslonen

Wie verdient het minste en het meeste in uw ziekenhuis? Ontdek hoeveel een arts in uw ziekenhuis verdient.

Een UZ is niet hetzelfde als een AZ? Wat is een ereloon precies? Duizelig van alle termen? Laat ons helpen met het abc van de dokterslonen.

De afgelopen maanden probeerde De Morgen stap voor stap het hele kluwen van de ziekenhuisfinanciering te ontwarren. Hier leest u hoe we hierbij precies te werk zijn gegaan.

Reageren? Mail naar dokterslonen@demorgen.be
                   

Voor een bevalling betaal je in een kamer voor twee of meer personen gemiddeld 181 euro, volgens de facturen van de CM-leden uit 2017.

nieuws

cult

zine