Geluidsnormen

Onderzoek UGent: oordopjes beschermen niet voldoende

1 © thinkstock

De oordopjes die jongeren gebruiken tijdens muziekfestivals bieden niet voldoende bescherming voor het gehoor. Dat stelt de UGent na een onderzoek, zo meldt De Standaard.

Organisatoren van muziekevenementen zijn sinds 1 januari 2013 verplicht gratis oordopjes ter beschikking te stellen. Die dopjes zijn echter verre van ideaal, blijkt uit het onderzoek: ze dempen de lage tonen onvoldoende en vlakken de hoge tonen uit, wat de muziekbeleving verstoort.

Veel jongeren maken daarom gebruik van zogenaamde muzikantendopjes, die de muziekfrequenties niet vervormen. Maar die zijn niet veel beter, zegt postdoctoraal onderzoeker Annelies Bockstael, die het onderzoek leidde. "Ze kiezen niet voor de oordopjes die het meest beschermen, maar voor dopjes die comfortabel aanvoelen of het hipst in de markt gezet worden."

Uit een rondvraag is daarnaast gebleken dat maar zo'n 35 procent van de jongeren gebruik maakt van oordopjes om het gehoor te beschermen. "Het blijft dan ook heel belangrijk om goede informatie te verspreiden", zegt Bockstael.

Dossier Onderwijs
Dossier Onderwijs

Lees alle artikels