Kindermisbruik

Onderzoek naar pedosite met Belgische vakantiefoto's

1 De Russische site bestaat al bijna 20 jaar en trekt maandelijks 17 miljoen bezoekers © thinkstock

De federale politie en Child Focus zijn een onderzoek gestart naar een Russische website waar pedofielen massaal kinderfoto's uitwisselen die ze van sociaalnetwerksites halen. Tussen de bijna drie miljoen beelden staan ook veel vakantiefoto's van Belgische kinderen. Dat melden de Mediahuis-kranten.

Share

'In het begin werd op deze site vooral beeldmateriaal uitgewisseld. Nu wordt het meer en meer een plaats waar pedofielen eerste contacten leggen'

Yves Goethals, sectiechef kindermisbruik bij de federale politie

Op de website, die maandelijks door meer dan zeventien miljoen mensen wordt bekeken, staan bijna drie miljoen foto's van kinderen. De meeste foto's zijn onschuldige vakantiekiekjes die door de ouders online gezet zijn op Instagram of Facebook. Bij de foto's staan schunnige commentaren van pedofielen.

Volgens de Nederlandse IT-beveiligingsexpert Sijmen Ruwhof staan er op de website ook veel albums die explicieter kinderpornografisch materiaal bevatten, maar die alleen met een wachtwoord toegankelijk zijn.
De federale politie gaat de beelden onderzoeken. "In het begin was deze website vooral een plaats waar beeldmateriaal werd uitgewisseld. Maar nu wordt de site meer en meer een plaats waar pedofielen eerste contacten leggen", zegt Yves Goethals, sectiechef kindermisbruik bij de federale politie. "De informatie die nu bovenkomt, kan de start van een groter onderzoek betekenen, dat later tot huiszoekingen en veroordelingen kan leiden."

Ook Child Focus is een onderzoek opgestart naar de beelden met Belgische kinderen. De organisatie raadt mensen en verenigingen ook aan voorzichtig te zijn met het openbaar delen van beelden. 

Hebt u vragen over uw surfgedrag, of dat van uw kinderen? Raadpleeg de handleidingen die Child Focus voor elke leeftijdsgroep opstelde op clicksafe.be

nieuws

cult

zine