Theater

NT Gent is 4 miljoen aan schulden kwijt

2 Theaterzaal NT Gent. © rv

Het leek een onmogelijke opdracht, maar stadstheater NT Gent is er dan toch in geslaagd om zijn gigantische schuldenberg van zo'n 4 miljoen euro weg te werken.

2 NT Gent. © rv

In 2007 raakte bekend dat het Gentse stadstheater een deficit van minstens 2,7 miljoen euro had. Nu blijkt dat het om zo'n 4 miljoen ging. Het gevolg van "verkeerde inschattingen, verkeerde boekhouding en een verkeerde uitgavencultuur", klinkt het binnenskamers.

Niemand die de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur, oud-sp.a-politicus Luc Van den Bossche, geloofde toen hij verkondigde dat hij de rode cijfers in minder dan tien jaar zou wegwerken. Maar tegen de verwachtingen in blijkt de schuldenput na acht jaar zo goed als gedicht.

Gezamenlijke aankopen

Share

Het waren zware jaren, zeker met de subsidievermindering

Luc Van den Bossche, voorzitter raad van bestuur

Er waren zware saneringsacties, waarbij bijna 30 procent van het personeel moest afvloeien. "We zijn daar altijd open over geweest en hebben altijd kunnen rekenen op de medewerking van het personeel", zegt Van den Bossche.

Het aantal nieuwe producties ging van tien naar zes: nog 'slechts' twee grote, twee middelgrote en twee kleinere. Daardoor waren de zalen beschikbaar voor anderen. Minimumbudgetten werden gehanteerd, ook op het vlak van decors en kostuums.

Daarnaast zette het theater in op acties om "de kosten te bestrijden en inkomsten te genereren". Zo nam het atelier voor decors en kostuums ook opdrachten buitenshuis aan, onder meer van het New Yorkse Metropolitan. Voor investeringen zoals efficiëntere informatica ging het NT Gent over tot gezamenlijke aankopen. Er kwam ook een moderne ticketingservice. De eigen inkomsten zijn nu goed voor 32 procent van het budget, dat zo'n 8 miljoen euro bedraagt.

Last but not least bedong Van den Bossche een herfinanciering om alle schulden te groeperen bij één bank. "In theorie hadden we de schulden sneller kunnen wegwerken, maar dan hadden we onszelf artistiek weggewerkt. Het was belangrijk dat de kwaliteit zo goed mogelijk gewaarborgd bleef. Al waren het zware jaren, zeker met de recente subsidievermindering. Die subsidies moeten wel echt keuriger, anders zijn we stilaan aan het eind van ons Latijn."

nieuws

cult

zine