Binnenland

Nooit meer verdwalen in de metro dankzij Belgische student

1 Verloren lopen in de Brusselse metro is binnenkort verleden tijd ©BELGA

Een student aan de UHasselt heeft een technologie ontwikkeld die het mogelijk maakt om via je smartphone je positie in een ondergronds metronetwerk te bepalen. Het is een alternatief voor de apps die via gps of internet werken, maar ondergronds niet functioneren.

De Limburgse student Thomas Stockx heeft een oplossing gevonden voor bestaande gps-systemen en andere locatietechnologie die ondergronds geen verbinding kunnen maken. Zo heb je in de metro bijvoorbeeld geen toegang tot Google Maps, waardoor het onmogelijk is je locatie te bepalen en je het risico loopt om te verdwalen.

De toepassing van Stockx, een zopas afgestudeerde Master in de Computerwetenschappen (UHasselt), werd Subway Positioning System genoemd. Ze maakt gebruik van sensoren die standaard in een smartphone zitten en gekoppeld worden aan de uurroosters van de metromaatschappijen. Zo kan worden berekend waar de gebruiker van het toestel zich exact bevindt, en hoe lang het zal duren vooraleer hij in het volgende metrostation aankomt.

De technologie werd al met succes getest in België, Duitsland, Groot-Brittannië en de VS. In november mag Thomas Stockx zijn uitvinding in het Amerikaanse Dallas gaan presenteren aan de bedrijfswereld, waarna mogelijk een commerciële lancering zal volgen.