binnenland

Negen mensen besmet met tuberculose in Lommel

- Bewerkt door: ADN - Bron: Belga
1 Een foto van longen die met tuberculose besmet zijn (Illustratiebeeld). © ap

In Lommel zijn negen mensen besmet met tuberculose. Dat meldt het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid vandaag. Bij twee van hen, beiden vaste klant in twee cafés in Lommel, werd de bacterie twee weken geleden al vastgesteld. Daarop moesten de naaste gezinsleden en ook de andere vaste klanten van de cafés getest worden. Nu blijkt uit de resultaten dat ook bij zeven anderen tbc is vastgesteld.

"Via een brief aan beide cafébazen hebben we andere vaste klanten van de cafés opgeroepen om zich vrijdag te laten testen", zegt Joris Moonens, woordvoerder van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. "Een honderdtal mensen zijn daarop ingegaan. Die kregen vrijdag een zogenaamde tuberculinehuidtest. Daarbij wordt een vloeistof ingespoten onder de huid. Vandaag bekeken we of de huid van die honderd mensen een reactie vertoonde. Dat was zo bij een zevental gevallen."

Het agentschap wil benadrukken dat de besmette personen niet ziek zijn. "Ze zijn besmet met de bacterie, maar zijn zelf niet besmettelijk", vertelt Moonens. "Het kan ook dat ze er nooit ziek van zullen worden." De besmette personen lieten vandaag meteen een longfoto maken. "Die wordt opgestuurd naar de huisarts", zegt Moonens. "De huisarts zal bekijken hoe het verder moet. Dat kan bijvoorbeeld een preventieve antibioticabehandeling zijn."

nieuws

cult

zine