Verkeersveiligheid

Nederlanders willen af van de herenfiets: te gevaarlijk

1 © photo_news

De herenfiets, met zijn hoge stang, is gevaarlijk in het verkeer. De fiets is onveiliger dan een fiets met een lage instap. Als het aan jongerenorganisatie TeamAlert en Veilig Verkeer Nederland (VVN) ligt, gebruiken dan ook ook vaders met jonge kinderen en senioren binnenkort een fiets zonder stang.

Uit onderzoek blijkt dat het hoofd bij een valpartij van een fiets met een hoge stang eerder de grond raakt dan schouder of heup, omdat de fietser meer voorovergebogen zit.

Ook is het (plotseling) afstappen lastiger. Vooral oudere mensen, die lichamelijk wat minder flexibel zijn, kunnen daarom vallen. Volgens VVN hebben ongevallen met een herenfiets gemiddeld dan ook zwaardere gevolgen dan die met een damesfiets.

Volgens Veilig Verkeer Nederland is het hele idee van de herenfiets bovendien achterhaald. "Het idee van zulke fietsen stamt uit de negentiende eeuw, toen deze constructies nog nodig waren om ervoor te zorgen dat de fiets wel stevig genoeg was. Inmiddels zijn damesfietsen haast net zo stabiel als herenfietsen, ondanks dat ze op een andere manier gebouwd zijn."

Nu al zit de damesfiets in de lift. "De verhouding onder verkochte fietsen is nu ongeveer 60 procent in het voordeel van de damesfiets", zegt het Nederlandse wetenschappelijk instituut voor verkeersveiligheidsonderzoek SWOV aan De Volkskrant.

nieuws

cult

zine