TTIP

N-VA: "TTIP goed voor consumenten, burgers en bedrijven"

2 Dan Mullaney, TTIP-hoofdonderhandelaar van de VS. © EPA

Meerderheidspartij N-VA is ervan overtuigd dat het op til zijnde handelsakkoord tussen Europa en de Verenigde Staten, het zogenaamde TTIP, een goede zaak zal zijn voor de burgers, de consumenten en de Vlaamse bedrijven. Vlaams Parlementslid Karl Vanlouwe verwijst naar een studie van het World Trade Institute, die zegt dat het TTIP zal zorgen voor een stijging van het bruto binnenlands product (bbp) met ruim 1 procent.

2 Er is over het algemeen veel protest te noteren tegen TTIP. © AFP

Vanlouwe reageert daarmee op oppositiepartij sp.a. Die verwijt de Vlaamse meerderheid een "onverantwoorde houding" rond het TTIP. Dinsdag stemt de bevoegde commissie in het Vlaams Parlement een resolutie over het TTIP, zonder een impactanalyse af te wachten.

Maar hoofdindiener van die resolutie Vanlouwe verwijst naar een studie van het World Trade Institute. Volgens die studie zal het TTIP het gemiddeld loon in België met 1 procent doen stijgen, en de gemiddelde consumentenprijs met 0,1 procent doen dalen. De export van België zou door het akkoord met maar liefst 27 procent toenemen.

Share

'Onze hoge Europese, nationale en Vlaamse standaarden blijven overeind en zijn niet onderhandelbaar'

Karl Vanlouwe

"Er werd eveneens een belangrijk punt in de meerderheidsresolutie opgenomen om nog eens duidelijk te maken dat onze hoge Europese, nationale en Vlaamse standaarden op vlak van consumentenbescherming, sociale zekerheid, milieu, privacybescherming en publieke diensten overeind blijven en niet onderhandelbaar zijn", zegt Vanlouwe.

"Ook met TTIP zal hormonenvlees niet toegestaan zijn op onze markt, ook met TTIP blijft de huidige regelgeving over genetisch gemodificeerde organismen overeind, ook met TTIP zullen chloorkippen verboden blijven, en ook met TTIP zullen Europese overheden het recht hebben om gezondheidszorg of onderwijs af te schermen van buitenlandse of private spelers".

nieuws

cult

zine