Mobiliteitsplan Gent

N-VA jaagt op handtekeningen voor Gents referendum

2 Siegfried Bracke, fractieleider van N-VA in de Gentse gemeenteraad, wil een referendum over het mobiliteitsplan van het Gentse stadsbestuur. © Wannes Nimmegeers

Gentenaars moeten zich kunnen uitspreken over het veelbesproken circulatieplan. Drukkingsgroep Gent Mobiel en de Gentse N-VA willen 30.000 handtekeningen verzamelen om een referendum te kunnen afdwingen.

Share

'Het resultaat is sowieso niet-bindend maar het zou bijzonder vreemd zijn als het stadsbestuur een duidelijke uitslag zou negeren'

Gents N-VA-fractieleider Siegfried Bracke

Een handtekeningenactie bij de Stadshal. Het is vanmiddag het eerste wapenfeit van de beweging IntelliGent Mobiel, die is opgericht door de Gentse N-VA en drukkingsgroep Gent Mobiel. Zij ijveren voor meer inspraak in het veelbesproken circulatieplan en hopen zo'n 30.000 Gentenaars te overtuigen, zo'n tien procent van de totale bevolking, om hun oproep te ondertekenen. Als zij daar met behulp van onder meer deur-aan-deuracties slagen, moet er een referendum worden georganiseerd. IntelliGent Mobiel meent dat inwoners dan de vraag moeten krijgen of "Gent en de Gentenaars beter worden van het voorliggende circulatieplan".

Volgens Siegfried Bracke, oppositieleider en fractievoorzitter van de Gentse N-VA, wacht hen een gigantische taak. "We zijn net op tijd begonnen. Als we aan de noodzakelijke handtekeningen geraken, dan is het houden van een referendum verplicht. Wel kan de gemeenteraad de vraag die dan moet voorliggen, nog wijzigen en is het resultaat sowieso niet-bindend. Al zou het bijzonder vreemd zijn als het stadsbestuur een duidelijke uitslag zou negeren."

Het circulatieplan, dat deel uitmaakt van het grotere mobiliteitsplan, gaat begin april 2017 in. Vanaf dan zal de binnenstad verdeeld zijn in zeven sectoren, waarbij drukke verbindingswegen tussen wijken zullen worden afgesloten. Uiteindelijk moeten daardoor minder auto's rondrijden in het centrum en de wijken zelf.

Democratische noodzaak

2 Schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) © Wouter Van Vooren
Share

'De vraag die zij naar voren schuiven bewijst dat zij vooral inspelen op onzekerheid, terwijl wij het gesprek met burgers willen blijven aangaan en concrete oplossingen willen aanreiken'

Filip Watteeuw (Groen)

De Gentse N-VA hamerde, net als oppositiepartij CD&V, op de "democratische noodzaak" van een referendum. Zij hadden het niet alleen moeilijk met de inhoud van het plan, maar ook met de totstandkoming ervan. In hun ogen werd de Gentenaar onvoldoende betrokken. IntelliGent Mobiel-voorzitter Jozef Burm stelt dat het plan te belangrijk is om op een kabinet te laten beslissen. "Deze gigantische operatie zal alle Gentenaars, omwonenden en bezoekers treffen."

Schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) geeft aan de bekommernissen ernstig te nemen. "Het is hun goed recht om dit te willen afdwingen. Al bewijst de vraag die zij naar voren schuiven dat zij vooral inspelen op onzekerheid, terwijl wij het gesprek met burgers willen blijven aangaan en concrete oplossingen willen aanreiken."

nieuws

cult