Fiscale fraude

Monsterboete en celstraf voor Jeroen Piqueur na grootschalige fraude

De voormalige Optima-topman Jeroen Piqueur is veroordeeld tot vier maanden effectieve celstraf en 1.500.000 euro boete voor grootschalige fiscale fraude. Dat heeft de Gentse correctionele rechtbank vanochtend beslist. Piqueur mag ook gedurende drie jaar geen bestuurder zijn van een vennootschap.

1 Jeroen Piqueur. © Photo News

De veroordeling staat los van het faillissement van Optima. De 62-jarige Piqueur werd vervolgd voor feiten tussen augustus 2007 en oktober 2013 - voor het faillissement van de bank. 

Het gaat onder meer om niet aangegeven inkomsten van rekeningen in Luxemburg en Monaco. Die stonden op naam van offshorestructuren terwijl Piqueur de begunstigde was. Voor de inkomstenjaren 2006 tot en met 2012 ging het volgens de speurders over 1,5 miljoen euro aan roerende inkomsten.

Aankoop van jacht

De rekeningen bevonden zich in Luxemburg of Monaco, maar stonden op naam van vennootschappen uit Liechtenstein of de Britse Maagdeneilanden. Het parket stelde dat Piqueur in de gezamenlijke aangifte met zijn echtgenote melding had moeten maken van de buitenlandse rekeningen.

Piqueur gaf volgens het openbaar ministerie ook een bedrag van 19,9 miljoen euro aan voorschotten op een liquidatiebonus van een offshorevennootschap niet aan. Het geld zou gebruikt zijn om de aankoop van zijn jacht Rubeccan te financieren. 

Geen blanco strafblad

Het openbaar ministerie had 18 maanden cel met uitstel, een beroepsverbod van tien jaar en de verbeurdverklaring van 2,3 miljoen euro vermogensvoordelen gevorderd. Piqueur wou het geld regulariseren en maakte zelf stukken over aan het contactpunt regularisaties van de FOD Financiën. Volgens de verdediging was de strafvordering niet ontvankelijk, omdat de fiscus de dading met Optima Bank niet zou nagekomen hebben.

De rechtbank volgde die stelling niet. "Het recht op een eerlijk proces is niet geschonden", motiveerde rechtbankvoorzitter Christophe Snoeck. "De organisatie van de fraude en de lange periode ervan getuigen van zijn criminele ingesteldheid en een gebrek aan respect voor zijn medemens in deze samenleving. De vaststelling dat hij zich poogt te verschuilen achter zijn raadgever, getuigt van een gebrek aan verantwoordelijkheid."

Share

Op 31 juli 2009 liep Piqueur voor de strafrechter in Benidorm al een gevangenisstraf van 1 jaar en 9 maanden op

Piqueur krijgt een effectieve celstraf van vier maanden, omdat hij geen blanco strafblad meer heeft. "Hij heeft op 31 juli 2009 voor de strafrechter in Benidorm een gevangenisstraf van 1 jaar en 9 maanden opgelopen", zei de rechtbankvoorzitter. Die veroordeling was tot nog toe niet bekend en ook Raf Verstraeten, de advocaat van Piqueur, kon geen duidelijkheid over die feiten verschaffen. Piqueur zelf was niet aanwezig op de rechtbank.

Naast de geldboete van 1,5 miljoen euro legde de rechtbank ook de verbeurdverklaring van bijna 2,3 miljoen euro inkomsten uit de misdrijven op. De Belgische staat kreeg het verbeurdverklaarde geld niet rechtstreeks toegewezen, maar het geld komt volgens de advocaten van de Staat in elk geval in de staatskas terecht.

In totaal moet Piqueur bijna 3,8 miljoen euro ophoesten. Hij krijgt ook een verbod opgelegd om gedurende drie jaar bestuurder te zijn van een vennootschap. 

De verdediging van Jeroen Piqueur overweegt beroep aan te tekenen tegen het vonnis. De verdediging heeft een maand tijd om beroep aan te tekenen. Het gerechtelijk onderzoek naar het faillissement van de Optima Bank, waarin Piqueur ook betrokken was, is nog altijd aan de gang.

nieuws