binnenland

MIVB-vakbonden vragen meer bevoegdheden voor veiligheidsagenten

- Bewerkt door: Hanne Adriaen - Bron: belga.be
2 © UNKNOWN

De vakbonden bij de MIVB hebben overleg gepleegd over de gemeenschappelijke eisen die ze de minister van Binnenlandse Zaken, Joëlle Milquet, willen voorleggen op de bijeenkomst die rond 16 uur gestart is. Volgens Xavier Muls (ACLVB) pleiten ze voor een uitbreiding van de bevoegdheden van de veiligheidsagenten en willen ze niet meer afhangen van de zes verschillende politiezones voor Brussel.

2 Joëlle Milquet (cdH), minister van Binnenlandse Zaken. © PHOTO_NEWS

"Dat punt vormt een duidelijk coördinatieprobleem. We zouden slechts één dispatching in geval van problemen mogen hebben. We zouden eigenlijk een structuur willen die lijkt op die van de spoorwegen", aldus Muls van de Algemene Centrale der Liberale Vakverbonden van België.

Specifieke opleiding
Het gemeenschappelijk vakbondsfront vraagt onder meer opnieuw een uitbreiding van de bevoegdheden van de veiligheidsagenten van de MIVB, zodat zij, na een specifieke opleiding, taken kunnen uitvoeren die aan die van politieagenten grenzen.

Morgen vindt om 9 uur een bijeenkomst plaats tussen leden van de ACLVB om te overwegen of het werk hernomen wordt, mochten de verwachte waarborgen bekomen worden.

Politievakbonden
Het Vrij Syndicaat voor het Openbaar Ambt-Politie toont zich intussen tevreden na het overleg tussen de politievakbonden en minister Milquet. Het onderhoud gebeurde in het kader van de dodelijke agressie op een medewerker van de MIVB. Het VSOA was bang voor negatieve gevolgen voor de politie door de door de minister aangekondigde maatregelen, maar de vakbond is gerustgesteld. Het VSOA vreesde met name een verzwakking van de politiezones buiten het Brussels gewest. De inspanning van die zones zal echter beperkt worden, luidt het bij de grootste politievakbond.

Korte termijn
Op korte termijn zullen de agenten van de spoorwegpolitie bijkomende uren kunnen presteren, in afwachting van de indienstneming van nieuwe agenten, aldus Vincent Gilles, de nationale voorzitter van het VSOA. Daartoe werd een budget vrijgemaakt. Zowat 150 nieuwe agenten, die momenteel opgeleid worden, zullen prioritair aan de federale politie toegewezen worden, hetzij aan de algemene reserve, hetzij aan de spoorwegpolitie en de metrobrigade. Een 250-tal agenten die nog opgeleid moeten worden, zullen in de zes Brusselse politiezones worden aangeworven.

Geweld tegen agenten
De vakbond geeft toe dat door prioriteit te geven aan de indienstneming van federale politieagenten de lokale politie verzwakt zou kunnen worden, maar meent dat er een keuze moest worden gemaakt. Minister Milquet beloofde volgens het VSOA-Politie overigens zich over het probleem van het geweld tegen agenten te zullen buigen. Dat onderwerp wordt over een week aangesneden, aldus Gilles.

nieuws

zine