Dossier dokterslonen

Minstens één op de zes Vlaamse specialisten verdient meer dan de premier

Eigen onderzoek van De Morgen toont diepe kloof tussen lonen ziekenhuisartsen

- Sara Vandekerckhove, Cathy Galle en Eva Christiaens - Bron: Eigen berichtgeving

Zeker een op de zes Vlaamse specialisten heeft een hoger inkomen dan de premier. Dat blijkt uit een groot onderzoek van De MorgenEr gaapt bovendien een zeer brede kloof tussen de lonen van ziekenhuisartsen onderling. Zowel het specialisme als de plek waar de arts werkt, is van grote invloed op het loon.

2 © DM

Wie verdient het minste en het meeste in uw ziekenhuis?

Ontdek hoeveel een arts in uw ziekenhuis verdient

Een UZ is niet hetzelfde als een AZ? Wat is een ereloon precies? Duizelig van alle termen? Laat ons helpen met het abc van de dokterslonen

De afgelopen maanden probeerde De Morgen stap voor stap het hele kluwen van de ziekenhuisfinanciering te ontwarren. Hier leest u hoe we hierbij precies te werk zijn gegaan.
           

De Morgen is erin geslaagd om voor het eerst inzicht te krijgen in de lonen van ziekenhuisartsen. Minstens een op de zes Vlaamse artsen zit boven de zogenaamde premiernorm. Voor Brussel en Vlaanderen is dat een op de zeven. 

De premiernorm bepaalt dat overheidsmanagers niet meer dan 290.000 euro bruto per jaar mogen verdienen, het loon van de premier. De regering legde die norm vast omdat die beroepsgroep met belastinggeld betaald wordt.

cult

zine