Facebook

Minstens 13 jaar voor je op Facebook mag: staatssecretaris wil leeftijdsgrens vastleggen

- Celien Moors en Isolde Van den Eynde - Bron: Het Laatste Nieuws
1 Philippe De Backer wil afwijken van de Europese verordening die de minimumleeftijd voor sociale media op zestien jaar legt. © BELGA

Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld) wil de minimale leeftijdsgrens voor het gebruik van sociale media in ons land vastpinnen op 13 jaar. Daarmee kiest hij voor de laagst mogelijke leeftijd die het Europees Parlement in een eerdere aanbeveling voorstelde.

Onze wetgeving spreekt niet over leeftijdsgrenzen voor het gebruik van sociale media. Grote sociale bedrijven doen dat wel in hun voorwaarden, gebaseerd op regelgeving in de Verenigde Staten. Zo moeten jongeren minstens 13 jaar oud zijn voor een profiel op Facebook, Twitter of Insta­gram.

Met leugentjes omzeilen ze dat vaak: naar schatting heeft 38 procent van de Vlaamse 9- tot 12-jarigen een Face­book-profiel, voor Instagram gaat het om één Vlaams kind op de vijf. Maar in april 2016 keurde het Europees Par­lement de Privacyveror­dening goed, met regels die vanaf mei dit jaar in België automatisch wetgeving worden.

nieuws

cult

zine