Update

Mildere straffen in Antwerpse Visa-affaire

3 Ex-stadssecretaris Fred Nolf kreeg in beroep vijf maanden cel met uitstel en 2.500 euro boete met uitstel. © UNKNOWN
3 Nadia Andries viel na het vonnis huilend in de armen van advocaat Kris Luyckx. © UNKNOWN
3 Freddy Vandekerckhove luistert naar het vonnis. © UNKNOWN

Het hof van beroep in Antwerpen heeft voormalig stadssecretaris Fred Nolf en adjunct-stadssecretaris Freddy Vandekerckhove vandaag vrijgesproken in de zaak rond de kredietkaartenfraude. Nolf en zijn kabinetschef Nadia Andries werden ook vrijgesproken voor gesjoemel met de zogeheten premandaten: restaurantkosten die op voorhand werden uitbetaald.

'Kosten eigen aan ambt'
Nolf en Vandekerckhove hadden een kredietkaart van de stad waar ze kosten die 'eigen waren aan hun ambt' mee konden betalen. Volgens het openbaar ministerie hadden ze die kaart echter ook voor ongeoorloofde privé-uitgaven gebruikt. Het hof stelde in zijn arrest dat er zowel bij de politiek verantwoordelijken als bij de betrokken ambtenaren geen eensgezindheid bestond over wat die 'kosten eigen aan ambt' nu eigenlijk inhielden.

Huilende Andries
Het was volgens het hof dan ook niet bewezen dat ze wetens en willens geld hadden opgestreken dat niet voor hen bedoeld was. Ook het vermeende gesjoemel met de restaurantkosten vond het hof niet bewezen. Nadia Andries, die zich alleen voor dat laatste feit moest verantwoorden, werd meteen van alle blaam gezuiverd en viel huilend in de armen van haar advocaat. In eerste aanleg had zij nog zes maanden met uitstel en 2.500 euro boete gekregen.

Privé-aankopen
Het hof vond het wel bewezen dat Fred Nolf bepaalde privé-aankopen zoals een fototoestel, meubels en bloemen met geld van de stedelijke vzw Soma betaald had. Hij werd daarvoor tot vijf maanden met uitstel veroordeeld en 2.500 euro boete met uitstel. In eerste aanleg had hij vorig jaar nog twee jaar effectief gekregen, 5.000 euro boete en werd hij voor tien jaar uit zijn rechten ontzet.

Tv-toestel
Freddy Vandekerckhove had een televisietoestel mee naar huis genomen dat met geld van de vzw Telepolis betaald werd en kreeg daarvoor een opschorting. Hij had vorig jaar nog zes maanden met uitstel en 2.500 euro boete gekregen.

Den Hondt zwaarder gestraft
Eddy Den Hondt, de voormalige directeur van de Antwerpse politieschool Potva, is de enige die in beroep een zwaardere straf kreeg. Hij ging van zeven maanden met uitstel en 5.630 euro boete naar een jaar met uitstel en 3.500 euro boete met uitstel.

Schilderijen
Het hof vond het bewezen dat hij kosten van privé-reisjes naar Barcelona en Valencia verhaald had op de Potva. Hij had ook met geld van de politieschool twee schilderijen van stadsontvanger Roger Bekaert (die in eerste aanleg veroordeeld werd, maar geen beroep aantekende) aangekocht voor 3.250 euro en had Bekaert zo geholpen om zich te verrijken met overheidsgeld. Den Hondt werd wel vrijgesproken voor het vermeende gesjoemel met zijn tankkaart en met lesuren. Het verduisteren van restaurantkosten en andere uitgaven vond het hof evenmin bewezen.

Gratis werken
De laatste beklaagde in het rijtje was aannemer Etienne Orens, zaakvoerder van de NV Pit. Hij voerde gratis werken uit in de privé-woningen van Bekaert en Den Hondt in ruil voor hun goodwill en invloed. Zij wezen zijn bedrijf werken toe aan de stad en aan de gebouwen van de Potva. Hij werd dan ook schuldig bevonden aan actieve omkoping en het opstellen van valse facturen. In eerste aanleg had hij een jaar met uitstel en 7.500 euro boete gekregen. Het hof veroordeelde hem tot zeven maanden met uitstel en 4.500 euro boete met uitstel.

Schadevergoeding
De stad Antwerpen had zich, als rechtsopvolger van de vzw Soma en de vzw Potva, burgerlijke partij gesteld. Nolf is de enige die veroordeeld werd tot de betaling van een schadevergoeding van 6.530 euro. (belga/lpb)

nieuws

cult

zine