Binnenland

Mensen protesteren tegen homogeweld in Gent

2 © Gianni Barbieux

"Ik heb geluk dat ik nog leef", zegt Mauro Padovani, een van de twee mannen die begin deze week het slachtoffer werd van een gewelddadige aanval in Gent. "Hopelijk beseft de rechter die straks over onze zaak moet oordelen dat." In Gent kwamen vanavond honderden sympathisanten en leden van de Holebi-gemeenschap hun steun betuigen.

2 Het koppel dat eerder in elkaar werd geslagen. © Gianni Barbieux

Padovani werd maandag met zijn partner door twee verdachten aangevallen met een metalen voorwerp. Hij toont het bloed op de broek die hij op dat moment droeg. "Als er op homo's wordt geklopt, bloeden wij ook."

Na de getuigenis nemen vertegenwoordigers van holebiverenigingen het woord. "We hebben veel verhalen gehoord", zegt Jana Miah van holebivereniging Casa Rosa. "Leuke verhalen over mensen die graag holebi of transgender zijn in Gent. Maar ook over mensen die niet op straat durven komen of thuis niet aanvaard worden. Daarom is het belangrijk dat we hier vandaag zijn als gemeenschap."

Het parket kon de twee verdachten van het geweld dinsdag oppakken en onderzoekt de homofobe motieven. Indien die bewezen zijn, riskeren de daders een dubbele maximumstraf.

Het Gentse stadsbestuur veroordeelt het incidenten ten sterkste. "Liefde is liefde, dat is ondubbelzinnig zo in Gent", zegt schepen van Gelijke Kansen Resul Tapmaz (sp.a). "Het stadsbestuur levert al jarenlang serieuze inspanningen om een open, LGBT-vriendelijke stad te zijn".

Met structureel overleg tussen de stad, politiediensten, parket, het interfederaal gelijkekansencentrum Unia en het middenveld moet de veiligheid voor holebi's gegarandeerd worden. "Elke case wordt nauwgezet opgevolgd", klinkt het. 

nieuws

cult

zine