Mobiliteit

Meerderheidspartijen leggen extreme vorm van autodelen op tafel

1 Vandaag staan we 80 procent van de tijd stil. Een extreme vorm van autodelen zou dat kunnen veranderen. © BELGA

Een maatschappij waarin alle auto's collectief gedeeld worden: dat is de droom van meerderheidspartijen N-VA, CD&V, Open Vld en MR. In een resolutie over zelfrijdende auto's pleiten ze voor deze extreme vorm van autodelen.

De eerste prototypes van Google rijden al lang rond, maar in ons land loopt het wettelijke kader voor zelfrijdende auto's zwaar achter. De resolutie, die morgen op tafel ligt in het 'Adviescomité wetenschappelijke en technologische vraagstukken' van het federaal parlement, moet daar een einde aan maken.

Niet zozeer de resolutie zelf, wel de onderliggende filosofie is opvallend. De meerderheidspartijen willen naar een revolutionaire vorm van mobiliteit evolueren. "Dankzij de opkomst van de zelfrijdende auto worden autovloten voor collectief gebruik denkbaar, waarbij de gebruiker per kilometer zou betalen in plaats van zijn auto aan te schaffen", zo staat er in de resolutie.

Net als treinen of bussen, zou dan ook de wagen zo'n publiek vervoersmiddel worden, een dat u gewoon ergens kunt achterlaten voor een andere gebruiker. In plaats van een eigen auto te bezitten, neemt u een abonnement op het gebruik ervan.

"Vandaag staan wagens 80 procent van de tijd stil. Dat moet veranderen", zeggen verkeersexperts. Hoe we de mentale switch kunnen maken en hoe het in zijn werk zou gaan, leest u in onze pluszone.