Rouw

Meer erkenning voor doodgeboren kinderen

- Tine Peeters en Jan Debackere
2 © thinkstock

Vandaag kunnen ouders hun doodgeboren kind niet laten registreren bij de burgerlijke stand. De politieke partijen willen dat eindelijk veranderen. Ook oppositiepartij sp.a heeft een voorstel klaar.

2 Peter Vanvelthoven. © BELGA
Share

Sp.a-kamerlid Peter Vanvelthoven wil dat doodgeboren kinderen in het geboorteregister kunnen worden ingeschreven

Een doodgeboren kindje komt vandaag wel in het overlijdensregister, en eventueel in het trouwboekje van de ouders, maar niet in het geboorteregister. Voor ouders is het emotioneel echter moeilijk te aanvaarden dat hun kind kan sterven zonder ooit officieel geboren te zijn. De voorbije jaren werden al verschillende wetsvoorstellen ingediend om dat te regelen, zonder resultaat.

De regering engageerde zich in het regeerakkoord om de wetgeving aan te passen. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zegt nu dat hij zijn administratie zal vragen een concreet voorstel uit te werken waarbij zal het mogelijk zijn om een doodgeboren kindje een familienaam te geven. Nu kun je alleen een voornaam geven.

Daarnaast zal ook de termijn van levensvatbaarheid aangepast worden. Een kindje wordt nu pas 180 dagen na de bevruchting als levensvatbaar beschouwd, een termijn die nog dateert uit de tijd van Napoleon. Door de snelle evolutie van de geneeskunde is die grens achterhaald en wordt 140 dagen algemeen aanvaard als grens.

Verschillende visies

Bij het uitwerken van het voorstel hoeft Geens het niet ver te zoeken. Partijgenoten Sonja Becq en Raf Terwingen dienden in september in de Kamer een ouder voorstel van Sabine de Bethune in. Daarin wordt ook de mogelijk om de familienaam toe te voegen vermeld, net als de verlaging tot 140 dagen. Voor Open Vld diende Sabien Lahaye-Battheu in 2012 een soortgelijk voorstel in. "En we zullen dat voorstel nu opnieuw indienen", zegt Lahaye-Battheu.

Voor sp.a werkte kamerlid Peter Vanvelthoven een voorstel uit, waarin ook de 140 dagen en de familienaam veranderd worden. Maar Vanvelthoven wil dat de doodgeboren kinderen in het geboorteregister kunnen worden ingeschreven. Volgens hem wil de huidige regering een apart register voor doodgeboren kinderen. "De ouders vinden zo'n apart register onbegrijpelijk. Alsof hun kinderen een aparte categorie zijn. Stel je ook eens voor hoe pijnlijk het is voor deze ouders om aan de balie van de burgerlijke stand naar zo'n apart register te moeten informeren."

Verschillende visies dus, maar Sabien Lahaye-Battheu is ervan overtuigd dat een oplossing mogelijk is. "Meerderheid en oppositie zullen elkaar wel vinden. Dit thema gaat al lang mee en iedereen is ervan overtuigd dat we dit hiaat in de wetgeving moeten oplossen."

nieuws

cult

zine