Politiek

Medewerkers gewezen sp.a-ministers kosten in totaal 2,5 miljoen euro

1 De voormalige sp.a-ministers Lieten en Van den Bossche. ©PHOTO_NEWS

Gewezen Vlaamse ministers die niet opnieuw in de regering zijn opgenomen kunnen nog tot 2019 elk twee medewerkers in dienst houden. Gewezen sp.a-ministers Ingrid Lieten en Freya Van den Bossche maken gebruik van die regeling. Opmerkelijk is dat de medewerkers betaald worden door minister-president Geert Bourgeois en dat de totale kostprijs tegen 2019 oploopt tot 2,5 miljoen euro. Dat antwoordt minister-president Bourgeois op een schriftelijke vraag van Vlaams Belang-parlementslid Tom Van Grieken. Die roept Bourgeois op de "politieke zelfbediening" te stoppen.

Vlaamse ministers die na de verkiezingen geen nieuwe ministerpost krijgen, hebben in de volgende legislatuur recht op twee medewerkers, een staflid en een uitvoerend personeelslid. Dat staat in een besluit van de Vlaamse regering uit 2009.

Uit een antwoord van minister-president Geert Bourgeois op een vraag van Vlaams Belang-parlementslid Tom Van Grieken blijkt nu dat er twee Vlaamse ex-ministers van de regeling gebruik maken. Het gaat om gewezen sp.a-ministers Ingrid Lieten en Freya Van den Bossche. De rest van de vorige Vlaamse ministerploeg is trouwens opnieuw aan de slag als minister in de nieuwe Vlaamse regering (Geert Bourgeois, Philippe Muyters, Hilde Crevits, Joke Schauvliege en Jo Vandeurzen) of in een andere regering (Kris Peeters in de federale regering en Pascal Smet in de Brusselse regering).

De totale kostprijs voor de medewerkers voor Lieten en Van den Bossche bedraagt bijna 500.000 euro per jaar of dus bijna 2,5 miljoen tegen 2019. De medewerkers worden ook betaald vanuit het kabinet van de minister-president.

"Verkwisting"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois liet afgelopen zomer in De Tijd al verstaan dat hij niet gelukkig is met de regeling. "Je kan je inderdaad vragen stellen bij de huidige regeling. Ze wordt op dit moment onderzocht", aldus Bourgeois in het antwoord op de schriftelijke vraag.

Vraagsteller Tom Van Grieken zelf noemt de regeling "politieke zelfbediening ten top" en een "verkwisting van belastinggeld". "Deze twee extra medewerkers komen bovenop de medewerker waarop beiden momenteel als Vlaams parlementslid elk al recht op hebben. De 2,5 miljoen euro kan veel nuttiger worden besteed", aldus Van Grieken.

"Ik verbaas mij er trouwens over dat de regering Bourgeois wel al de tijd vond om ingewikkelde dossiers als de vermindering van de woonbonus, de verhoging van de tarieven van De Lijn en de vermindering van de kinderbijslag af te handelen, maar blijkbaar nog niet om deze gunstmaatregel af te schaffen. Ik roep de Vlaamse regering dan ook op deze regeling terstond af te schaffen, alsook beide ex-ministers om afstand te doen van hun recht", besluit de Vlaams Belang-voorzitter.

zine