Uplace

Louis Tobback: "Moeten we nu kweken als konijnen voor dat project van Verhaeghe?"

2 Leuvens burgemeester Louis Tobback. © PHOTO_NEWS

In een nieuwe studie, besteld door Uplace zelf, komen drie onderzoeksbureaus tot de conclusie dat de handelscentra van omliggende steden, zoals Leuven, geen schrik moeten hebben van de komst van Uplace. Door de bevolkingsaangroei en de stijging van de bestedingen van de consument, zou de omzet van de winkels in de omliggende steden ook groeien, zo concludeert het onderzoek. "Wat is dat nu voor onzin", reageert burgemeester van Leuven Louis Tobback (sp.a).

Share

Bart Verhaeghe lanceert dit soort studies omdat hij voelt dat hij alle steun aan het verliezen is, ook bij de politieke partijen die hem tot voor kort nog leken te steunen

Louis Tobback

"Ik heb nog niet het ongenoegen gehad om die nieuwe studie van Uplace onder ogen te zien", zegt burgemeester Louis Tobback (sp.a) van Leuven tegen persagentschap Belga. Volgens die studie zouden de klassieke Brusselse shoppingcenters wel concurrentie ondervinden van de komst van shoppingcenter Uplace, dat Bart Verhaeghe in Machelen wil bouwen. Maar niet de handelscentra van de omliggende steden zoals Leuven. De bevolkingsaangroei en het feit dat consumenten meer gaan uitgeven zou daarvoor zorgen.

"Wat is dat nu voor onzin", reageert Louis Tobback. "Eigenlijk komt die mijnheer Verhaeghe nu zeggen dat we maar beter beginnen kweken als de konijnen, want anders heeft zijn project geen enkele basis. Dit is te gek voor woorden."

"Ik ga voort op wat meneer Lorin Parys destijds kwam vertellen, toen er voor het eerst een vergunning voor het Uplace-project werd uitgereikt", zegt Tobback. "We gaan elk jaar 8 miljoen mensen over de vloer krijgen en elke dag zullen er 25.000 voertuigbewegingen van en naar het winkelcomplex zijn', zei Parys toen. Dat zegt genoeg."

Volgens de Leuvense burgemeester lanceert projectontwikkelaar Bart Verhaeghe dit soort studies "omdat hij voelt dat hij alle steun aan het verliezen is, ook bij de politieke partijen die hem tot voor kort nog leken te steunen."

Toekomstvoorspelling

Share

Als je bij het begin van zo'n onderzoek bepaalde parameters ingeeft dan is het vaak niet zo moeilijk om uit te komen bij een conclusie die je vooraf al voor ogen stond

Karel Van Eetvelt
2 Karel Van Eetvelt © BELGA

"Ik geloof niets van deze toekomstvoorspelling", zegt ook Unizo-topman Karel Van Eetvelt over het onderzoek. Hij wijst erop dat al in het verleden dikwijls bewezen is dat de komst van een winkelcomplex, bijvoorbeeld het Waasland Shopping Center, negatieve gevolgen heeft voor de handelscentra van steden in de buurt, zeker als het aanbod van de winkels identiek hetzelfde is.

"Over het algemeen zijn economen beter in het voorspellen van het verleden dan het voorspellen van de toekomst", zegt Van Eetvelt. "En als je bij het begin van zo'n onderzoek bepaalde parameters ingeeft dan is het vaak niet zo moeilijk om uit te komen bij een conclusie die je vooraf al voor ogen stond."

"Als je bovendien goed naleest wat ze in die nieuwe studie op vraag van Uplace allemaal beweren, dan geven ze eigenlijk impliciet toe dat hun project een negatief effect zal hebben op de periferie. Het is trouwen al zo dikwijls in de realiteit bewezen: als je in de rand van een stad met exact hetzelfde aanbod komt als in het centrum, dan leidt dit tot leegstand in het handelscentrum. En omgekeerd, als er een differentiatie is tussen het aanbod in de rand enerzijds, en wat er in het centrum wordt ingeplant aan nieuwe investeringen, dan kan de leegstand in het centrum worden teruggedrongen en wordt de situatie leefbaar voor iedereen."

"Kromme redenering"

Vlaams parlementslid Katia Segers (sp.a) is benieuwd naar de nieuwe studie. "Ik zou de studie heel graag lezen. Maar dat de bevolkingsgroei sowieso zal zorgen voor een stijging van de uitgaven in de lokale handelscentra lijkt me een kromme redenering. Dat zal enkel het geval zijn in tijden van hoogconjunctuur en economische groei. Bovendien kan je een euro ook maar één keer uitgeven", aldus de sp.a-politica. "Het is ook toevallig dat alle studies die Uplace bestelt positief zijn en alle onafhankelijke studies wijzen op grotere negatieve effecten dan baten", aldus nog Segers.

Ze wil als voorzitter van de Commissie Brussel en Vlaamse Rand in het Vlaams Parlement al het studie- en cijfermateriaal rond Uplace en de impact van winkelcentra op de kleinhandel tegen het licht houden. Zo zijn onder meer de professoren Kobe Boussauw en Dirk Lauwers en Idea Consult binnen twee weken uitgenodigd voor een zitting in het Vlaams Parlement. Ook studiebureau Antea - dat een veelbesproken studie afleverde die de Vlaamse regering mee gebruikte voor haar beslissing over de ruimtelijke plannen rond Uplace - is uitgenodigd. "Ik heb Antea al twee uitnodigingen gestuurd, maar ze hebben nog niet geantwoord", aldus Segers.

nieuws

cult

zine