Video

Louis Michel over de rooie in Europees Parlement: "Dit is geen democratisch debat"

Vader van premier bijna uit parlement gezet

Europees Parlementslid Louis Michel heeft keet geschopt. In een hoorzitting in het Europees Parlement over de Deense maatregel om vluchtelingen aan de grens hun geld en juwelen af te nemen, was hij niet te spreken over pogingen om hem te muilkorven.

In een hoorzitting met enkele vertegenwoordigers van de Deense regering werden de maatregelen om vluchtelingen aan de grens juwelen en geld af te nemen besproken. Maar het debat was ruim onvoldoende, volgens Louis Michel. Hij eiste een grondiger debat, maar toen dat hem door de Hongaarse commissievoorzitter Kinga Gál, van de Fideszpartij van Viktor Orban, niet gegund werd, ontplofte hij. "Dit is een gebrek aan een democratisch debat", riep hij uit. Daarop vroeg Gál herhaaldelijk om Michel te kalmeren en zelfs uit de zaal te laten zetten, en werd het debat opgeschort.

"Als je je mening niet mag uiten, is dat echt een schande", legt Michel achteraf voor de camera's uit waarom hij zich zo kwaad maakte. "We hebben het over de fundamentele Europese waarden. Wat in Denemarken gebeurt, is erg belangrijk. Denemarken was een voorbeeld voor Europa, voor de wijze waarop zij met migranten en mensenrechten omgingen." Maar met de maatregel om bezittingen van vluchtelingen af te nemen, slaan de Denen de bal volledig mis, zegt Michel. "Het is niet dat ze hier plots heel wat inkomsten uit zullen halen. Dit is enkel een signaal naar de extreemrechtse partijen. Maar dit is niet de manier om xenofobie en racisme aan te pakken. Zo moedig je die partijen enkel aan om nog racistischer te worden."

Precedent

Er is dan ook een veel diepgaander debat nodig over de Europese waarden. "Denemarken is niet de belangrijkste casus. Wat in Hongarije of Polen gebeurt is nog veel belangrijker", vindt Michel. (Daar werden de afgelopen maanden wetten aangenomen die de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid aan banden leggen, DB.)

"Ik kan de bezorgdheid van de Deense regering begrijpen, maar dit is niet de manier om daar mee om te gaan. We creëren een precedent. Als andere landen dat voorbeeld volgen, zal Europa over tien jaar niet meer bestaan. Dit is een probleem voor de fundamentele waarden van Europa." Michel blijft voor zijn overtuiging strijden, voegt hij er met een grijns aan toe. "Ik zwijg niet, dat ligt niet in mijn aard."