Fipronilcrisis

Ligt het Voedselagentschap terecht al wekenlang onder vuur?

Externe lof, interne kritiek voor het FAVV

- Tine Peeters - Bron: De Morgen

Van alle kanten werd het Voedselagentschap bestookt deze week, maar was dat allemaal terecht? Op de voedselcontroles zelf lijkt weinig af te dingen, zegt Europa, maar de communicatie en het management laten zwaar te wensen over. “De directie verdeelt de promoties tussen de landbouwingenieurs en de dierenartsen." 

1 “Wij zijn geen ratjetoe. België wordt steeds vaker internationaal geciteerd omdat het goed werk levert.” Gedelegeerd bestuurder Herman Diricks verdedigt 'zijn' Voedselagentschap in de Kamercommissie afgelopen woensdag. © BELGA

“Wij zijn geen ratjetoe. België wordt steeds vaker internationaal geciteerd omdat het goed werk levert.” Herman Diricks zei het keer op keer in het parlement woensdag: ondanks alle commotie over het giftige fipronil in tienduizenden eieren doet zijn agentschap wat moet. Was dat blinde arrogantie van de grote baas van het FAVV? Of gewoon de realiteit?

Meerdere rapporten van de Europese waakhond, het Directoraat-Generaal voor Gezondheid en Voedselveiligheid, geven de landbouwingenieur gelijk. Deze instelling van de Europese Commissie licht continu de voedselagentschappen van de lidstaten door.

cult

zine