Terreurdreiging

Liga voor Mensenrechten fileert maatregelen tegen terreur: "Nutteloos of ontoepasbaar"

1 Een soldaat in Brussel. © AP

De 18 maatregelen die de federale regering aankondigde na de aanslagen in Parijs zijn "ofwel reeds bestaande, ofwel nutteloos, ofwel ontoepasbaar". Dat zegt de Franstalige Liga voor de Mensenrechten. Die vreest voor een "veiligheidsopbod" en een mogelijke aantasting van het principe van de scheiding der machten. Morgen komt er een protestactie aan het Brusselse Justipaleis.

Share

'Te veel informatie doodt de informatie'

Een aantal aangekondigde zaken zijn niet nieuw of kunnen makkelijk met het huidige wetgevende kader, zegt de Liga. Om de grenscontroles te versterken of haatwebsites te sluiten hoeven geen nieuwe wetten te worden gemaakt. De aangekondigde 400 miljoen extra voor veiligheid en terreurbestrijding komen louter overeen met wat de politie had gehad als ze niet hadden moeten besparen, zegt de Liga.

De regering wil Syriëstrijders opsluiten van het moment ze terug in België zijn. De Liga zegt dat dit nu al kan, zolang de beslissing maar door een rechter wordt genomen. Van de opsluiting een administratieve aangelegenheid maken, zou echter indruisen tegen internationale mensenrechten, zegt de liga.

Het toekennen van enkelbanden aan wie als geradicaliseerd staat opgelijst, kan niet zomaar, zegt de Liga. Enkel een onafhankelijke rechter kan dat doen, als er sprake is van een strafrechtelijke inbreuk.

De administratieve aanhouding optrekken tot 72 uur vindt de Liga ook niet nodig. Nu al kan die, via de onderzoeksrechter, tot 48 uur worden verlengd, maar die mogelijkheid wordt nu nauwelijks gebruikt.

Nog meer militairen op straat inzetten of meer gegevens inzamelen zal ook niet helpen, luidt het verder. "Te veel informatie doodt de informatie. De meeste betrokkenen bij de aanslagen in Parijs waren gekend bij de veiligheidsdiensten. Er moeten gerichte controles komen, in plaats van de hele burgerbevolking a priori als verdacht te beschouwen".

Morgen om 13 uur, tijdens de internationale dag van de mensenrechten, wil de liga samen met andere organisaties een protestactie houden "ter verdediging van de democratie" aan het Justiepaleis in Brussel.

Dossier Terreurdreiging in België
Dossier Terreurdreiging in België

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine