Hawking

Leuvense fysicus die Hawking naar België haalde: "Zijn beroemdheid overstijgt de wetenschap"

1 Stephen Hawking met meteen links van hem natuurkundige Thomas Hertog. © K.U.Leuven

"Hij is ongetwijfeld één van de grootste wetenschappers van onze tijd", aldus natuurkundige Thomas Hertog (KU Leuven) over de overleden fysicus Stephen Hawking"Zijn beroemdheid overstijgt de wetenschap"

Hertog werkte jarenlang samen met Hawking. In De Ochtend prees hij zijn tomeloze inzet voor de wetenschap. "Een triomf van wilskracht", aldus de Belgische natuurkundige.

Hertog doctoreerde eind jaren 90 bij Hawking aan de universiteit van Cambridge, maar bleef ook nadien met hem samenwerken, tot enkele weken geleden. Hawking leed aan ALS. Die ziekte heeft volgens Hertog de manier waarop hij aan wetenschap bepaald. 

Vanaf begin jaren 80 kon hij niet meer onafhankelijk wiskundige berekeningen uitvoeren en begon hij zeer abstract te denken. Daarnaast ontwikkelde hij een systeem met doctoraatsstudenten, die hij gebruikte om wetenschappelijke berekeningen te maken. Hij wierf ook jaarlijks de beste student van een master in wiskunde aan. Het ene jaar zette hij die aan het werk rond zwarte gaten, het andere jaar rond de oerknal.

Onder meer in 2011 bezocht Hawking de Leuvense universiteit. Hij gaf toen een lezing voor ruim duizend studenten, binnen in de aula of buiten - op groot scherm - onder de sterrenhemel. 

Dossier Stephen Hawking overleden
Dossier Stephen Hawking overleden

Lees alle artikels

nieuws

zine