binnenland

Leuven houdt vast aan naamsverandering Fochplein in Rector De Somerplein

1 © UNKNOWN

Ondanks een negatief advies van de commissie toponymie heeft de Leuvense gemeenteraad beslist om de naam van het centraal gelegen Maarschalk Fochplein te veranderen in Rector De Somerplein. De oppositiepartijen Open Vld en Groen! weigerden deel te nemen aan de stemming. Vooraleer de naamsverandering definitief wordt, komt er nog een openbaar onderzoek.
 
Leuvens burgemeester Louis Tobback motiveerde de beslissing om de naam van maarschalk Foch te schrappen door erop te wijzen dat hij als Frans bevelhebber tijdens de Eerste Wereldoorlog honderdduizenden levens heeft opgeofferd in zinloze aanvallen. Hans Bracquené (Open Vld) repliceerde echter dat Foch precies diegene geweest is die de Franse regering heeft aangesteld om dit zinloze bloedvergieten te doen stoppen.
 
'Icoon'
Luc Ponsaerts (Open Vld) en Frans Dumont (Groen!) onderschreven de stelling van de commissie toponymie "dat er geen dwingende reden is om de naam te veranderen". Ponsaerts wees erop dat de naam "Fosj" voor de Leuvenaar na 85 jaar "een icoon" geworden is. Groen! stoort zich aan het gebrek aan inspraak bij de beslissing.
 
Louis Tobback wees op het belang van rector De Somer, de eerste rector van de Vlaamse K.U.Leuven. "Hij heeft belet dat zoals voorspeld dit de universiteit van het Hageland zou worden", luidde het. Carl Devlies (CD&V) bestempelde De Somer als de belangrijkste Leuvense figuur sinds 1830. "Zijn naam herinnert aan de grote vooruitgang die Leuven dankzij de splitsing maakte en aan zijn doorslaggevende rol daarin." (belga/sps)

nieuws

cult

zine