binnenland

Leraar Latijn sterft uit

1 © thinkstock

Steeds minder jongeren kiezen ervoor om Latijn te gaan studeren. Aan de KU Leuven en de UGent is het aantal classici in spe afgenomen met 24 procent. ''Leerkracht Latijn wordt een knelpuntberoep.''

 
Dit is een breuk met het verleden. Zo'n ongelofelijk bruuske verandering hebben we niet eerder gezien
Katja De Herdt (UGent/Arteveldehogeschool)

Het aantal jongeren dat Latijn studeert, is in zes jaar tijd met 24,2 procent gedaald. Terwijl er in 2006 nog 269 studenten klassieke talen rondliepen, zijn dat er dit academiejaar nog slechts 204. Dat blijkt uit een rondvraag bij de drie Vlaamse universiteiten die een studie klassieke talen aanbieden. Zo studeerden er aan de KU Leuven in 2006-2007 nog 152 classici in spe tegenover 104 vandaag. De UGent tekent eveneens een afname op: van 112 naar 100.

De daling zet zich ook door bij de eerstejaarsstudenten, stelt docent Latijn Katja De Herdt (UGent/Arteveldehogeschool). "Er is een opmerkelijke terugval aan de gang. Vorig jaar begonnen er ongeveer veertig studenten aan de UGent, dit jaar zijn dat er nog maar 25. Dat is een breuk met het verleden, want zo'n ongelofelijk bruuske verandering hebben we niet eerder gezien."

Een trendbreuk die vooral te maken zou hebben met de berichtgeving rond de hervorming van het secundair onderwijs. "Er werd in haast sloganeske termen over Latijn gesproken", zegt De Herdt. "Het vak zou door techniek worden verdrongen en misschien zelfs verdwijnen in de eerste graad. Jongeren hebben daar hun conclusies uit getrokken."

Dat kan grote gevolgen hebben voor de middelbare scholen. In tegenstelling tot aan de universiteiten blijft het aantal middelbare scholieren dat Latijn volgt, pakweg 40.000, al jarenlang nagenoeg stabiel. Maar doordat er minder latinisten afstuderen, is een tekort aan leerkrachten in de maak.

Luc Vernaillen, pedagogisch adviseur van het Gemeenschapsonderwijs (GO!): "We beginnen het in onze scholen stilaan te voelen. Leraar Latijn wordt een knelpuntberoep. Nu kunnen onze scholen zich nog behelpen, maar uit onze prognoses blijkt dat veel leerkrachten de komende jaren met pensioen zullen gaan."

Lees meer in De Morgen, ook digitaal beschikbaar. Abonnees lezen de krant gratis digitaal.

Aantal classici in spe
  2006-2007 2013-2014 Afname in procent
KU Leuven 152 104 -31,6%
UGent 112 100 -10,7%
VUB 5 2 (Laatste jaar dat studenten aan studie Latijn konden beginnen) -60%

nieuws

cult

zine