onderwijs

Leerkrachten steken amper taalgrens over ondanks regeling

Zo goed als geen enkele leerkracht zet de stap naar de andere kant van de taalgrens, hoewel een speciale regeling dat stimuleert. Dat meldt Le Soir en wordt door het kabinet van Vlaams minister Hilde Crevits bevestigd.

1 © BELGA

Slechts twee Vlaamse leerkrachten hebben in de voorbije twee jaar de stap gezet over de taalgrens richting het Franstalig immersieonderwijs, waar vakken als biologie of geschiedenis in bijvoorbeeld het Nederlands worden gedoceerd. Omgekeerd heeft geen enkele Franstalige leerkracht beslist om te gaan werken in een Vlaamse (immersie-)school.

Volgens Lieven Boeve, topman van het katholieke onderwijs, is dat omdat leerkrachten de regeling doorgaans niet kennen. "Ik vind het nog altijd een goede maatregel, maar hij zal niet uit zichzelf een succes worden", klinkt het. "Het wordt voor leerkrachten niet bepaald aantrekkelijker om de oversteek te maken als er geen flankerende maatregelen zijn getroffen."

Volgens Le Soir heeft het gebrek aan enthousiasme bij leerkrachten aan de Franstalige kant van de taalgrens ook een financiële reden. Lees er meer over in De Morgen. Abonnees kunnen in onze pluszone terecht.

nieuws

cult

zine