Politiek

Kris Peeters (CD&V): 'Als je blaft, moet je bijten'

1 © Photo News

Had CD&V-voorzitter Wouter Beke beter niet gehint op het ontslag van Theo Francken (N-VA) afgelopen kerstvakantie? "Als je blaft, moet je ook bijten, anders blaf je beter niet." Dat zegt partijgenoot en vicepremier Kris Peeters in een interview met Het Laatste Nieuws.

Die uitspraak kan gelezen worden als een vermaning aan het adres van zijn partijvoorzitter, maar veel meer ook niet. "Mijn voorzitter maakt nooit politieke fouten", stelt Peeters in hetzelfde interview. "Het is wel zo dat hij als politicoloog zeer goed de vaderlandse geschiedenis kent en heeft verwezen naar CD&V-ministers die in het verleden wel zijn opgestapt. Dat wordt dan vertaald alsof wij het ontslag van Francken vroegen."

Beke had net voor Nieuwjaar gealludeerd op een ontslag van Francken omdat die premier Charles Michel (MR) fout had geïnformeerd over een aankomende repatriëring naar Sudan.

CD&V-ministers zijn al voor minder opgestapt, vertelde voorzitter Wouter Beke toen.

Maar die opmerking ontplofte in zijn eigen gezicht.

Nadat enkele CD&V-mandatarissen zijn woorden hadden herhaald, dreigde N-VA-voorzitter Bart De Wever met een val van de regering als zijn staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken moest opstappen.

Daarop draaide de hele discussie uit op een sisser. "CD&V zal er alles aan doen om de rit uit te doen met de regering-Michel", belooft Peeters nu.

nieuws

cult

zine