WO I

Koninklijk paar wijdt tijdelijke Antwerpse pontonbrug in

8 © AP

In Antwerpen hebben koning Filip en koningin Mathilde - met in hun zog tientallen prominenten - deze middag de tijdelijke pontonbrug over de Schelde officieel ingehuldigd.

8 Het koningspaar naast Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). © BELGA
8 © BELGA

Vanaf vanavond zullen iets meer dan 100.000 personen dit weekend de tocht van een even groot aantal mensen over de brug honderd jaar geleden kunnen herbeleven. Toen werd een tijdelijke bevoorradingsbrug gebruikt als vluchtweg omwille van de nakende val van Antwerpen tijdens de Eerste Wereldoorlog. De reconstructie moet nu vooral symbool staan als 'vredesbrug'.

Het koninklijke paar, met Mathilde in een opvallend geel-zwarte outfit, werd eerst in het Antwerpse stadhuis ontvangen door burgemeester Bart De Wever, die na de 'leeuwtjesdas' van de Blijde Intrede vorig jaar nu voor een al even Vlaamse gele das met zwarte stippen had geopteerd.

105-jarige bezoeker
Onder de overige zowat 300 aanwezige prominenten waren nog heel wat andere politici, zoals minister van Defensie Pieter De Crem, voormalig minister-president en huidig coformateur Kris Peeters, Antwerps gouverneur Cathy Berx, uittredend voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy en delegaties van de Antwerpse stads- en provinciebesturen. Later aan de brug zou ook huidig minister-president Geert Bourgeois hen nog vervoegen. Opmerkelijk was ook de aanwezigheid van de 105-jarige Josée Heyrman, die als vijfjarige zelf nog met haar moeder de oorspronkelijke brug was overgestoken.

De hele groep wandelde vervolgens onder het oog van duizenden kijklustigen naar de Scheldekaaien ter hoogte van het Steen, om als eersten de pontonbrug over te stappen. Het 370 meter lange drijvende gevaarte werd de voorbije dagen geplaatst door een taskforce van Belgische en Nederlandse genietroepen. Het bestaat uit 49 pontons die snel aan en uit elkaar geklikt kunnen worden, zodat het scheepvaartverkeer de komende dagen nog af en toe kan worden doorgelaten.

8 © AP
8 © BELGA
8 © BELGA
8 © BELGA
8 © BELGA
Dossier Belgisch Koningshuis
Dossier Belgisch Koningshuis

Lees alle artikels
Dossier Eerste Wereldoorlog
Dossier Eerste Wereldoorlog

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine