gesponsord

Koffieholic? 4 essentiële technieken om het beste uit een kop zwart goud te halen

1 © RV

Met een koffiebar op elke hoek en een espressoapparaat in elke keuken ontsnappen we geen moment van de dag aan het zwarte goud. Vandaag wil iedereen amateur-barista zijn, maar ‘bezint eer ge begint’. Deze onontbeerlijke kennis maakt van een kop koffie een topkoffie.

Temperatuur

Is je koffie ontzettend bitter? Of heeft hij een bijsmaak? Dan is de kans groot dat de temperatuur niet op punt staat. Als je met te warm water brouwt, zal de koffie meer van zijn wrange, bittere toetsen vrijgeven. Bij te koud water krijg je dan weer een zurig kopje. Wat de ideale temperatuur is? Voor een perfecte filterkoffie verwarm je het water tot 91 graden. Bij een espresso is tussen de 92 en 96 graden ideaal. Wie zich liever geen zorgen maakt over watertemperatuur, kan een cold brew maken. Na 24 uur in de koelkast is de koffie perfect op smaak.

Byebye koffieadem

Ah, de koffieadem. Ieders vijand, maar gelukkig verrassend simpel op te lossen. De slechte geur wordt enerzijds veroorzaakt doordat je mond uitgedroogd is en je speeksel zo de bacteriën niet kan wegwerken. Een glas water kan dat verhelpen. Anderzijds zijn het ook de specifieke bacteriën die koffie in je mond achterlaat, die voor een geurtje zorgen. Daarvoor komt een stuk appel to the rescue. Appels bevatten namelijk een enzyme dat bacteriën in je mond elimineert. Eén kwartje is vaak al genoeg. Ook koffie zonder melk of suiker drinken lost vaak al een groot deel van het probleem op.

Melk is goed voor elk

Terwijl de een zijn koffie zwarter dan de nacht drinkt, wil de ander er een kwistige scheut melk bij. Lactosevrije plantaardige alternatieven kunnen in dat laatste geval voor afwisseling zorgen. Welke dan? Koffiespecialist De’Longhi weet raad. De klassieke koffieroom kan je volgens hen vervangen door kokosmelk. Met zijn romige textuur lost het mooi op en vermengen zoet en bitter zich harmonieus. Verder zijn ook sojamelk en cashewmelk goede romige opties. Voor wie het iets lichter wil, raden ze bij De’Longhi amandelmelk aan, met een zachte, nootachtige smaak en de helft van de calorieën van koemelk. Wie geen fan is van amandelen, kan rijstmelk gebruiken.

Vergif of levenselixir?

Voor eens en voor altijd: koffie is niet ongezond. Als je het bij drie kopjes per dag houdt, tenminste. Die drie cafeïneshots kunnen je leven aanzienlijk verlengen. Zo toonde een Spaanse studie vorig jaar aan dat drie koffies per dag de kans op een plotse dood met vijfenzestig procent verlagen. Ook eerdere onderzoeken stelden vast dat koffiedrinkers langer leven en minder vatbaar zijn voor heel wat ziektes. De antioxidanten in koffie verminderen bijvoorbeeld de kans op twee soorten diabetes, Alzheimer, leveraandoeningen en darm- en huidkanker. Conclusie: zolang je het bij drie koppen per dag houdt, ligt het eeuwige leven aan je voeten.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met BrandTales, de branded content afdeling van De Persgroep Advertising en valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie.
Dossier De'Longhi
Dossier De'Longhi

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine