Ontslag Joke Schauvliege

Klimaatspijbelaars distantiëren zich van sms-bombardementen aan Schauvliege

1 © Tim Dirven

Klimaatbeweging ‘Youth For Climate’, van onder meer Anuna De Wever, distantieert zich van de sms-bombardementen gericht aan de klimaatministers. Bij die actie zou Joke Schauvliege wekenlang duizenden sms’en ontvangen hebben, volgens haar een van de oorzaken waardoor ze de pedalen verloor en ontslag nam.

Bij de actie, georganiseerd door ‘Act for Climate Justice’, hebben zeker 41.000 Belgen een van de vier klimaatministers gebeld, gemaild of ge-sms’t. Schauvliege zelf zou duizenden sms’en gekregen hebben nadat de organisatoren haar gsm-nummer verspreidden. “De voorbije week werd ik overspoeld met duizenden mails en sms’en. Ik kon geen normale communicatie meer voeren, ik kon niet meer met mijn gezin communiceren. Ik heb mij in die omstandigheden laten meeslepen”, zei ze daarover.

‘Youth For Climate’, dat voor zover geweten is niet betrokken is bij de sms’en, wenst zich nu te distantiëren van de actie. “Het spijt ons te vernemen dat mevrouw Schauvliege het slachtoffer is geworden van telefonisch pestgedrag. Deze actie was niet georganiseerd door Youth for Climate, we wisten zelfs niet dat het gebeurde en we zouden zoiets nooit hebben goedgekeurd”, klinkt het in een Facebook-post. “Niemand mag als persoon aangevallen worden.” De beweging zegt nog de hand te willen reiken naar de politiek.

De sms-bombardementen krijgen heel wat kritiek. Verschillende juristen maken gewag van stalking die strafbaar kan zijn.

Schauvliege zelf is ondertussen vervangen door Vlaams CD&V-parlementslid Koen Van den Heuvel.

Dossier Ontslag Joke Schauvliege
Dossier Ontslag Joke Schauvliege

Lees alle artikels

nieuws

cult