Kinderopvang

Kinderopvang eist beloofde subsidies

Zelfstandige kinderdagverblijven die aan voorwaarden voldoen kregen nog niet meer geld

De zelfstandige kinderopvang slaat alarm omdat ze de beloofde subsidies niet krijgt van Vlaams welzijnsminister Jo Vandeurzen (CD&V). De actie krijgt ruggensteun van de werkgeversorganisaties, de vakbonden en de Gezinsbond.

1 © Hollandse Hoogte / Ilvy Njiokiktjien

"Eigenlijk moedigt de minister ons aan om de kwaliteit van onze kinderopvang zoveel mogelijk te verlagen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?" Zaakvoerder Guy Taffijn van het Gentse kinderdagverblijf De Biotoop zet de situatie op scherp. Hij heeft er genoeg van dat de Vlaamse regering haar belofte niet nakomt om meer subsidies te geven aan de vroegere zelfstandige kinderopvang. Die is goed voor 27.000 plaatsen. Taffier richtte daarom samen met twee andere uitbaters van kinderdagverblijven een actiegroep op om die subsidies zo snel mogelijk los te peuteren. 

De regering deed haar beloftes in 2014, toen een nieuw decreet de sector grondig hervormde. Alle inkomensgerelateerde opvang – privé en van de overheid – zou tegen 2020 evenveel subsidie krijgen, zo stond in het decreet. 'Inkomensgerelateerd' betekent dat kinderdagverblijven tarieven hanteren volgens de salarissen van de ouders.

Gelijktrekken

In ruil voor die hogere budgetten moeten de zelfstandige kinderdagverblijven wel aan dezelfde kwaliteitsvoorwaarden voldoen als de volledig gesubsidieerde opvang. De regering had toegezegd dat ze in zeven stappen de subsidies voor de twee soorten opvang zou gelijktrekken, maar dat is nog nauwelijks gebeurd. Tot nog toe is er maar een 'halve stap' gezet, in 2015, van 9,5 miljoen euro. In totaal gaat het nochtans om een bedrag van 70 miljoen euro. "Het verschil in subsidies tussen twee kinderdagverblijven, met dezelfde regels, kan oplopen tot de helft," zegt Taffijn.

Toch hebben al die crèches al inspanningen gedaan om bijvoorbeeld hun lokalen aan te passen zodat ze hun vergunning niet kunnen verliezen. Het Kindercentrum in Waregem moest alle muren verplaatsen opdat het zou voldoen aan de regels van Kind en Gezin. Er moest nieuwe software komen, de lokalen moesten brandveiliger en er kwam een speciale toegangscontrole voor de ouders. 

Share

'Het verschil in subsidies met kinderdagverblijven van de overheid kan, ondanks dezelfde regels, oplopen tot de helft'

Guy Taffijn, kinderdagverblijf De Biotoop in Gent

"Al die maatregelen zijn terecht", zegt directeur Tom Braet. "Maar wij hebben grote financiële inspanningen geleverd, en daardoor zitten we nu krap. Ons meubilair is vaak tot op de draad versleten. We moeten ons personeel tot het strikte minimum beperken. Veel andere kinderdagverblijven stoppen of worden overgenomen door grote concerns omdat ze het echt niet meer zien zitten."

Waar deze directeurs nog het meest mee zitten, is dat hun personeel bij hen niet evenveel loon krijgt als bij 'de concurrentie'. Een voltijds kinderbegeleidster die vier jaar in een volledig gesubsidieerde opvang werkt, verdient 2.120 euro bruto per maand. Een begeleidster met dezelfde anciënniteit in een zelfstandig kinderdagverblijf krijgt 1.559 euro bruto per maand. 

"Zij hebben ook geen recht op een eindejaarspremie, geen anciënniteit en geen extra verlofdagen op basis van hun anciënniteit", zegt Evelien Grefhorst van de federatie van sociale ondernemingen (SOM). "Netto komt dat neer op enkele honderden euro's minder dan hun collega's in een volledig gesubsidieerde opvang. Veel kinderbegeleiders vertrekken dan ook, wat de kwaliteit niet ten goede komt."

Petitie

De Biotoop en het Kindercentrum starten samen met kinderdagverblijf 't Zonnetje uit De Pinte een petitie om welzijnsminister Vandeurzen aan zijn beloftes te houden. Hun actiegroep 'groeipad 2020' krijgt de steun van de vakbonden (BBTK-ABVV, LBC-NVK), drie werkgeversorganisaties (SOM, Federatie Kinderopvang en Unieko) en de Gezinsbond. Eind september heeft de actiegroep een overleg met Vandeurzen. 

De minister laat weten dat er onderhandelingen lopen en geeft toe dat hij de voorbije twee jaar vooral koos voor investeringen in nieuwe plaatsen in de kinderopvang. Vandeurzen: "Daar hebben we al een hele inhaalbeweging gemaakt."

nieuws

cult

zine