Discriminatie

Jonge ondernemer hekelt discriminatie bij verhuurbedrijf

De jonge ondernemer Redouan Ahdour (27) heeft een klacht ingediend bij Unia tegen Bedrijvencentrum Waasland. Toen hij kantoorruimte zocht onder zijn eigen naam, was er geen plaats, onder een schuilnaam wel.

1 Redouan Ahdour. © ID/ photo agency

Redouan Ahdour (27) is op zoek naar een kantoorruimte voor zijn bedrijf Alif Agency, gespecialiseerd in webdesign en online marketing. Hij klopt aan bij Bedrijvencentrum Waasland in Sint-Niklaas, stuurt hen een mail onder zijn eigen naam, maar via hun website vraagt hij een offerte als Ryan Wouters.

Share

'Ik kreeg al eerder met discriminatie te maken, maar nooit eerder op professioneel vlak'

Redouan Ahdour, ondernemer

Ahdour krijgt diezelfde dag nog antwoord. "Wij hebben momenteel geen kantoren vrij." Twee dagen later krijgt ook Wouters bericht, met daarin de verschillende opties en prijzen en de uitnodiging voor een rondleiding. Nog eens twee dagen later stuurt 'Wouters' een mail terug, met de vraag of de kantoren meteen beschikbaar zijn. Op 18 april laat Bedrijvencentrum Waasland weten dat hij elke dag tijdens de kantooruren mag langskomen voor een rondleiding.

Nog diezelfde dag stuurt Ahdour onder eigen naam een mailtje naar het verhuurbedrijf. Of er echt geen plaats is en of het eventueel met een wachtlijst werkt. Opnieuw krijgt hij te horen dat alle kantoren zijn verhuurd, maar dat hij welkom is voor een rondleiding.

Ahdour nam screenshots van de mails en zette die op Twitter, wat voor verontwaardiging zorgde. "Als Ryan Wouters kan ik blijkbaar wel een kantoor huren, als Redouan Ahdour niet", zegt Ahdour. "Ik kreeg wel al eerder met discriminatie te maken, maar nooit eerder op professioneel vlak."

Spelletjes

Ahdour heeft een klacht ingediend bij Unia. Bij Bedrijvencentrum Waasland zijn ze formeel: dit heeft niets met discriminatie te maken.

"Wij hebben bewust geen wachtlijst", zegt gedelegeerd bestuurder Rudy Martens. "Onze kantoren zijn bijna altijd allemaal bezet. Het principe geldt: eerst komt, eerst maalt. Wie ons contacteert als er plaats is, heeft geluk. Wij maken geen onderscheid op basis van iemands naam." Het bedrijf overweegt nu om zelf een klacht in te dienen. "Mijn medewerkers worden bedreigd. Dit is niet meer normaal."

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) is op de hoogte van de zaak, maar zegt dat ze het onderzoek van Unia wil afwachten.