Besparingen

Johan Vande Lanotte: "Indexsprong is zinloos"

Sp.a'er noemt maatregel ook slecht voor bedrijven

1 ©Wouter Van Vooren

De lastenverlaging is een race die België niet kan winnen. Beter is ons concentreren op innovatie en export, zegt Johan Vande Lanotte (sp.a). "Als we ons blijven concentreren op Nederland, Frankrijk en Duitsland, zijn we gedoemd."

Share

In de jaren tachtig hebben we er drie gehad en die hebben ook bitter weinig uitgehaald

Johan Vande Lanotte

In een interview met deze krant maakt gewezen vicepremier Johan Vande Lanotte komaf met de indexsprong. "In de jaren tachtig hebben we er drie gehad en die hebben ook bitter weinig uitgehaald." En niet alleen voor de burgers, ook voor de bedrijven is zo'n indexsprong slecht nieuws, meent hij.

Of toch zeker de bedrijven die de indexsprong nodig hebben om de crisis te overleven. "Die bedrijven zullen er binnen tien jaar niet meer zijn. Als je die lastenverlaging nodig hebt om te overleven, dan heb je een structureel probleem in je zakenmodel, want dan betekent dat dat je afhankelijk bent van het goedkoop kunnen leveren op de wereldmarkt. Dat is een wedloop die Belgische bedrijven nooit kunnen winnen."

Share

Hoe denkt deze regering in maart geld bij te toveren? Door extra groei?

Johan Vande Lanotte

Waar de Belgische economie wel nood aan heeft, zijn innovatieve producten en een bredere markt. "Het overgrote deel van onze export blijft binnen een cirkel van 300 kilometer rond België. Eigenlijk is dat geen export, maar regionale handel. In Azië of Noord- en Zuid-Amerika komen wij er amper aan te pas, op enkele mooie uitzonderingen na. Nochtans ligt onze toekomstige welvaart op die markten."

En Vande Lanotte voorziet nog meer onheil. In maart zal er volgens de socialist een nieuwe zware besparingsronde volgen. "In elke commissie in de Kamer is er een minister die toegeeft dat hij nu onvoldoende middelen heeft om zijn beleid uit te voeren, maar dat het in maart wel goed komt. Hoe denkt deze regering in maart geld bij te toveren? Door extra groei?"

5 miljard extra besparen

Nieuwe cijfers die de Nationale Bank gisteren bekendmaakte, doen daar alvast niet op hopen. De groei zal in 2015 met 0,9 procent nog ruim een halve procent lager uitvallen dan verwacht, zegt gouverneur Luc Coene. Dat heeft een rechtstreeks negatief gevolg op de overheidskas. Tel daarbij dat de indexsprong en loonmatiging de eerste jaren een negatief effect zullen hebben op het budget en de regering mag de komende twee jaar al 5 miljard extra besparen. De gunstige effecten van de indexsprong en de loonlastenverlaging verwacht de Nationale Bank pas vanaf 2016.

Lees het volledige interview met Johan Vande Lanotte.

zine