seksueel geweld

Jambon: "Strijd tegen seksueel geweld prioriteit voor regering"

2 Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). © Photo News

De strijd tegen gendergerelateerd en seksueel geweld is een van de prioriteiten van deze regering. Dat verzekerde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vanmiddag in de Kamer. Daar klaagden verschillende parlementsleden het seksueel geweld tegen vrouwen aan. "Want het gaat niet alleen om Keulen."

2 Groen-voorzitter Meyrem Almaci spreekt het parlement toe. © BELGA
Share

'Of je als vrouw nu een rok aanhebt, een bikini of totaal naakt bent, de boodschap is altijd: handen af'

Meyrem Almaci, voorzitter Groen

De tientallen aanrandingen in Keulen op oudejaarsnacht hebben heel wat mensen geschokt. Maar dergelijke zaken gebeuren niet enkel in Keulen of Duitsland, benadrukten verschillende vrouwelijke Kamerleden vanmiddag. "Ik vraag me af of hier één vrouw aanwezig is die nog nooit met seksuele intimidatie of geweld te maken heeft gekregen", zei Valerie Van Peel (N-VA).

Groen-voorzitter Meyrem Almaci trad haar bij. "We moeten doorgaan met het debat dat gestart is met de hashtag #wijoverdrijvenniet." Almaci riep de regering op om budgetten vrij te maken voor de strijd tegen seksueel geweld.  

"Of je als vrouw nu een rok aanhebt, een bikini of totaal naakt bent, de boodschap is altijd: handen af", ging Almaci verder. "Zolang we moeten zeggen dat een ongewenste hand op een vrouwenkont niet oké is, moeten we allemaal, man en vrouw, strijd voeren."  

Cursus

De regering neemt het thema van gendergerelateerd geweld bijzonder ernstig, verzekerde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Meer zelfs: de regering maakt van de strijd tegen gendergerelateerd en seksueel geweld een prioriteit. "Seksueel geweld tegen vrouwen is niet aanvaardbaar en zal ook nooit aanvaardbaar zijn. Mannen en vrouwen zijn gelijk. Aan die waarde wordt niet geraakt, door niemand, ook niet door mensen die in ons land hun heil komen zoeken."  

Daarmee kwam Jambon terug op het voorstel van staatssecretaris Theo Francken (N-VA) om alle asielzoekers een cursus te laten volgen over hoe ze met vrouwen moeten omgaan. Die cursussen moeten zich niet alleen op mannen richten, aldus Jambon. "We moeten ook vrouwen leren wat hun plaats is in onze maatschappij, namelijk dat zij altijd op gelijke hoogte staan."

Ook oppositiepartijen Groen en sp.a scharen zich achter Franckens voorstel. Dat voorstel is overigens niet volledig nieuw. In het asielcentrum van Kapellen wordt al zes jaar een cursus "hoe omgaan met vrouwen" gegeven. Dat systeem nu uitbreiden naar alle asielcentra in het land, valt toe te juichen, vindt sp.a-fractieleidster Meryame Kitir.

Maar niet enkel asielzoekers of mensen van buitenlandse origine maken zich schuldig aan seksueel geweld, onderstreept ze. "Misschien moet de powerpoint uit het asielcentrum van Kapellen ook worden geprojecteerd in bedrijfskantines, politiekantoren, lerarenkamers en parlementen".

nieuws

zine