Bier

Is UNESCO-erkenning voor Belgische biercultuur meer dan een erezaak?

Lang leve de Belgische biercultuur. Dat is toch waarop erfgoedorganisatie UNESCO vandaag proost, wanneer het certificaat van ‘immaterieel cultureel erfgoed’ officieel overhandigd wordt. Toch lijkt niet elke Belg even fier op ons internationaal erkende bier.

“In internationale kringen wordt België als een pelgrimsland voor de biercultuur gezien”, zegt minister van Sven Gatz (Open Vld) trots. Als voormalig directeur van de Unie van de Belgische Brouwers is de UNESCO-erkenning van de Belgische biercultuur dan ook een beetje zijn geesteskind. Die erkenning als ‘immaterieel cultureel erfgoed’ kwam er vorig jaar al in november, maar vandaag wordt het certificaat ook officieel overhandigd in het stadhuis van Brussel.

Share

'De diversiteit en het vakmanschap, maar ook de kleine details maken onze biercultuur zo uniek: het schenkproces, de viltjes en het feit dat elk bier een bijhorend glas heeft'

Jean-Louis Van de Perre, Belgische Brouwers

Daar zal de verplichte toost wellicht gepaard gaan met het klinken van menig speciaal bierglas, maar wie is er eigenlijk gebaat bij dat papiertje?

nieuws