Doden

In Brussel kan men doden straks composteren of oplossen in bad

1 © Getty Images

De Brusselse regering kan in de toekomst nieuwe vormen van lijkbezorging toestaan zoals 'humusatie' of ‘aquamatie'. 

Het wordt in het Brussels gewest ook mogelijk om in een ander lijkomhulsel dan de traditionele houten lijkkist te worden begraven. Dat staat in de ordonnantie die de huidige wetgeving rond begraafplaatsen en lijkbezorging moderniseert en donderdag goedgekeurd werd in het Brussels Parlement. 

Nieuwe processen

Humusatie is een gecontroleerd proces waarbij het lichaam van de overledene wordt verteerd dankzij de micro-organismen uit compost van verhakseld snoeihout. Na 12 maanden zijn de stoffelijke resten omgevormd tot een gezonde en vruchtbare humus. 

Bij aquamatie wordt een overledene gedurende vier uur in een alkaline-wateroplossing van 96 graden Celsius gelegd tot er enkel beenderen overblijven. Zelfs het waterbadje waarin het lijk gelegen heeft, zou herbruikbaar zijn.

Kartonnen doodskist

Naast die nieuwe vormen van lijkbezorging wordt het ook mogelijk het stoffelijk overschot te begraven in een ander lijkomhulsel dan de traditionele houten doodskisten zoals een lijkwade of een doodskist in karton. Tenslotte krijgen de gemeenten een grotere autonomie door hen toe te laten, elders dan de begraafplaats, zones af te bakenen waar de as van verbrande lijken uitgestrooid mag worden, zo dicht mogelijk bij de natuur.

nieuws

cult

zine