Dossier dokterslonen

“Ik verdien ongeveer 400.000 euro bruto per jaar, maar om als specialist miljonair te worden moet je niet in België zijn”

- Kirsten Bertrand en Bart Eeckhout

Een week lang komt De Morgen met een nieuwe, spraakmakende onderzoeksreeks. We werpen een licht op het loon van dokters-specialisten in ons land.

Aan de dokter vertrouwen we leven en gezondheid toe van onze naasten en onszelf. Dat is een levensbelangrijke verantwoordelijkheid. Natuurlijk behoort dat goed verloond te worden.

Alleen weet niemand hoe groot dat loon dan wel is. Dat is merkwaardig, aangezien medici in ruime mate vergoed worden met overheidsmiddelen. Het budget van de gezondheidszorg staat steeds meer onder druk, maar over het loon van de dokter blijft erg weinig geweten. Het kluwen is zo groot dat overheid noch fiscus weten hoeveel een ziekenhuisarts op het einde van de rit overhoudt.

Wie verdient het minste en het meeste in uw ziekenhuis?

Ontdek hoeveel een arts in uw ziekenhuis verdient

Een UZ is niet hetzelfde als een AZ? Wat is een ereloon precies? Duizelig van alle termen? Laat ons helpen met het abc van de dokterslonen.

De afgelopen maanden probeerde De Morgen stap voor stap het hele kluwen van de ziekenhuisfinanciering te ontwarren. Hier leest u hoe we hierbij precies te werk zijn gegaan.

Journalisten van De Morgen baanden zich de voorbije maanden een weg door cijfers van de ziekteverzekering (Riziv) en andere overheidsbronnen om die verloning scherper in beeld te krijgen. Voor het eerst krijgen we zo een precieze grootteorde van de lonen. We brengen de brede kloof tussen medische disciplines in beeld, maar ook de grote verschillen binnen één discipline in verschillende ziekenhuizen. We leggen uit hoe die verschillen zo kunnen oplopen. Topdokters, zoals cardioloog Pedro Brugada, en patiënten spreken openlijk over de loonkwestie. We confronteren de beleidsverantwoordelijken met onze bevindingen.

‘Het loon van de dokter’ is geen vanzelfsprekende journalistieke onderzoeksreeks. Maar we zijn trots op het resultaat. Het biedt ruim stof voor een ernstig gesprek over de toekomst van onze gezondheidszorg. Misschien wel het belangrijkste politieke debat van deze tijd.

2 De Morgen-hoofdredacteurs Kirsten Bertrand en Bart Eeckhout. © dm

U leest het hier een hele week. Veel leesgenot.

Kirsten Bertrand en Bart Eeckhout,

Hoofdredactie De Morgen

Dossier Dokterslonen
Dossier Dokterslonen

'De Morgen' is erin geslaagd om voor het eerst inzicht te krijgen in de lonen van ziekenhuisartsen.

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine