Undercover

Huisarts gaat undercover als buschauffeur: "Na twee maanden ging ik door mijn rug"

Huisarts Egmont Ruelens werkte een jaar undercover als buschauffeur

- Sara Vandekerckhove - Bron: Eigen berichtgeving

In zijn praktijk zag huisarts Egmont Ruelens de ene na de andere buschauffeur passeren met allerlei gezondheidsklachten. Dus besloot hij om zelf na te gaan hoe zwaar het beroep is. "Simpel toch, dacht ik, van A naar B rijden. Maar na een paar maanden had ik zelfs geen energie meer om vriendelijk te zijn tegen reizigers."

Tijdens een van zijn eerste ritjes met de bus door Antwerpen moet Egmont Ruelens (31) meteen halsbrekende toeren uithalen. Door een grote put in de weg is zijn boordcomputer losgekomen. Als hij de centrale belt om hulp, krijgt hij te horen dat hij zijn plan moet trekken. Dus gaat hij verder, met één hand aan het stuur, de andere aan de boordcomputer en achterin de bus een groep schoolkinderen. 

Het is een van de vele anekdotes in zijn boek
Dokter aan het stuur, waarin hij getuigt over de vermoeiende shifts, moordende dienstregelingen en gammel materieel. “Er zijn gewoon niet genoeg chauffeurs”, merkt Ruelens op. “De dienstroosters zijn te krap, de bussen te oud en De Lijn heeft niet de middelen om die tekorten weg te werken.”

nieuws

cult

zine