Gent

Homans niet te spreken over racismefilmpje Elke Decruynaere: "Denkt zij dat racisme eenrichtingsverkeer is?"

- Bewerkt door: mvdb - Bron: Knack, Belga
3 Een beeld uit het filmpje. © rv

"Nodeloos culpabiliserend" en "contraproductief". Zo noemt Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) het campagnefilmpje waarin jonge kinderen racistische commentaren voorlezen. Dat stelt de N-VA-minister in een opiniestuk op de website van Knack.

3 Gents schepen van Jeugd Elke Decruynaere (Groen). © BELGA
Share

'Met dergelijke campagnes wordt het vooroordeel dat Vlamingen racistisch zijn gewoon bevestigd'

Liesbeth Homans

Het filmpje van de Gentse schepen van Jeugd Elke Decruynaere (Groen) werd de voorbije dagen massaal bekeken en gedeeld op Facebook. De kinderen herhalen racistische uitspraken zoals "ze starten hier gewoon hun eigen kalifaat", "pas op voor die bruine apen" of "vuile spleetogen".

Homans is niet te spreken over het filmpje: "De kijk van de Gentse schepen Elke Decruynaere op racisme doet me de wenkbrauwen fronsen. Denkt zij dat racisme eenrichtingsverkeer is? Dat racisme iets is dat enkel uitgaat van 'autochtone Vlamingen' richting 'allochtone Vlamingen'? Die benadering van racisme is eenzijdig, culpabiliserend en negeert bovendien de belangrijkste uitdagingen waar we voor staan wanneer we echt samen de stad ­of het Vlaanderen van morgen willen maken."

Contraproductief

3 Vlaams minister van Gelijke kansen Liesbeth Homans (N-VA). © belga
Share

'Deze campagne lost niets op. Integendeel'

Liesbeth Homans

Homans noemt de campagne "contraproductief". "De beelden insinueren dat racisme de 'schuld' is van de 'autochtone Vlaming'. Met dergelijke campagnes wordt het vooroordeel dat Vlamingen racistisch zijn gewoon bevestigd. Een campagne die vooroordelen en discriminatie wil tegengaan, moet toch beter kunnen dan andere vooroordelen te bevestigen. Deze campagne lost niets op. Integendeel."

Minister Homans pleit voor een andere aanpak, en wil "inzetten op het verbinden en het in contact brengen van mensen. Het is vooral daarmee dat we vooroordelen kunnen bestrijden".

Dossier Wetstraat
Dossier Wetstraat

Lees alle artikels

nieuws