De dag van

Hoe ontketende de 'Stomme van Portici' ook alweer de Belgische revolutie?

2 Gustaaf Wappers' beroemde en breedvoerig getitelde schilderij 'De episode van de septemberdagen 1830 op het stadhuisplein te Brussel' beeldt de Belgische revolutie af. © rv

Elke dag wordt er wel iets gevierd. Of het nu Dag van de Klant, het Pluimvee of het Palindroom is. De Morgen beantwoordt daarover deze zomervakantie elke dag een goede vraag. Vandaag: dag van De stomme van Portici.

Share

De Stomme van Portici wordt beschouwd als de eerste Franse 'grand opéra', maar staat vooral bekend als Belgisch revolutionair orgelpunt.

Een muziekvraag. We zoeken een Franse opera in vijf bedrijven, gecomponeerd door Daniel François Esprit en gebaseerd op een libretto van August Eugène Scribe. Het stuk wordt beschouwd als de eerste grote Franse grand opéra en ging in première in de Opera van Parijs in 1828. Nee? Een ultieme tip dan: de Belgische revolutie. Precies: De stomme van Portici.

De bewuste opera wordt steevast in één adem genoemd met 'onze' revolutie. Die begon namelijk tijdens een opvoering van die opera in de Brusselse Muntschouwburg, op 25 augustus 1830.

nieuws

cult

zine