Vlees

Hoe kun je er als consument zeker van zijn dat het dierenwelzijn werd gerespecteerd?

- Sara Vandekerckhove - Bron: Eigen berichtgeving
1 © Kos

Colruyt en Delhaize halen het vlees van de Spaanse leverancier El Pozo uit de rekken, nu blijkt dat varkens daar gruwelijks mishandeld worden. Maar wat met Argentijnse steaks of lamsvlees uit Nieuw-Zeeland? Hoe kun je er als consument zeker van zijn dat het dierenwelzijn werd gerespecteerd?

Dat er in eigen land gaten in het systeem zitten, bleek vorig jaar nog, toen beelden uit de slachthuizen van Tielt en Izegem het grote publiek bereikten. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) besloot prompt het aantal inspecteurs te verdubbelen, naar 22 boots on the ground. "Veel te weinig", erkende ook de minister, aangezien die ongeveer 50.000 landbouwbedrijven te controleren hebben. 

Share

'Wij zijn niet betrokken bij de controles van buitenlandse slachthuizen. De Inspectie Dierenwelzijn heeft de handel al vol met de inspecties hier in Vlaanderen'

Brigitte Borgmans, woordvoerder Departement Omgeving

Toch doet Vlaanderen het – met een aparte minister voor Dierenwelzijn en een strikte wetgeving – niet slecht in vergelijking met heel wat andere landen.

nieuws

cult

zine