Vlaamse Jeugdraad

Hier liggen jongeren wakker van

Vlaamse Jeugdraad vraagt 800 kinderen en jongeren waar ze wakker van liggen

Hoezo, de Vlaamse jeugd is onverschillig en niet met de toekomst bezig? Met haar 'Touristen'-project geeft de Vlaamse Jeugdraad jongeren een stem. Problemen met psychisch welzijn, goed onderwijs en klimaatopwarming zijn hete hangijzers.

Waar ligt de jeugd wakker van? Deze zomer gingen 50 jongeren – 'Touristen' genoemd – 800 andere kinderen en jongeren tussen 12-25 jaar het vragen. De Touristen is een project van de Vlaamse Jeugdraad, de officiële adviesraad voor de Vlaamse regering over alle domeinen die kinderen, jongeren en hun organisaties in Vlaanderen aanbelangen.

De Touristen gingen praten met leeftijdsgenoten uit hun eigen dorp of stad, of op evenementen als de Gay Pride en jeugdbewegingkampen, voor een gesprek over de thema’s waar zij van willen dat de Vlaamse Jeugdraad – en bij uitbreiding de politiek – mee aan de slag gaat. 

Lees ook: "Met vrienden over mijn problemen praten is moeilijk. We zijn een vrolijke bende en ik wil dat niet verpesten" (+)

Share

'We zullen een campagne lanceren die zal inzoomen op de geestelijke gezondheid van jongeren en hoe zij voor zichzelf kunnen zorgen'

Woordvoerder Jo Vandeurzen (CD&V), Vlaams minister van Welzijn

Dries De Smet, coördinator Vlaamse Jeugdraad: "Het waren diepgaande gesprekken. 'Vertel eens vanuit de buik waar je wakker van ligt', vroegen we. We pretenderen niet dat we een wetenschappelijk onderbouwd, representatief onderzoek hebben uitgevoerd. Wij vertalen de stem van kinderen en jongeren naar beleidsmakers,en  dan is het ook belangrijk om zelf toegankelijk te communiceren: in hun taal en met hun kanalen, niet via oubollige enquêtes."

Thema’s die bovenaan op het lijstje prijken: 'onderwijs', 'natuur en milieu' en 'goed in je vel' als absolute uitschieter. Volgens jongeren heerst er nog een groot taboe rond psychisch welzijn, is de druk om te presteren gigantisch en is er sprake van ontoegankelijke en dure hulp.

nieuws

cult

zine