Update

"Het is een leugenachtig serpent" - OM vordert 18 jaar voor insulineverpleegster

- Bewerkt door: Redactie - Bron: Belga
1 © Kos

Het openbaar ministerie heeft een gevangenisstraf van 18 jaar gevorderd voor een dubbele poging tot gifmoord in een rusthuis in Lichtervelde. De 33-jarige Tanja R. diende als verpleegster opzettelijk een grote dosis insuline toe aan twee bejaarden. Het parket eiste ook dat de vrouw uit Diksmuide tot 10 jaar na haar straf ter beschikking zou blijven van de strafuitvoeringsrechtbank.

Share

Het slachtoffer werd een plant door de feiten, zijn dood is volgens ons zeker door de insuline

Nabestaanden Georges

De burgerlijke partijen trokken hard van leer tegen de beklaagde. "Het is een leugenachtig serpent, maandenlang probeerde ze de verdenking naar de dochter van Georges af te schuiven", aldus meester Bjorn Ketels. Volgens de families van de slachtoffers zijn er zo goed als zeker meer slachtoffers gevallen.

Daarnaast zijn de nabestaanden ervan overtuigd dat Georges en Georgette wel degelijk stierven door de daden van de beklaagde. "We hebben dat niet kunnen aantonen omdat de onderzoeksrechter ons steeds de inzage in het dossier weigerde. Het slachtoffer werd een plant door de feiten, zijn dood is volgens ons zeker door de insuline."

Stem in hoofd

Het openbaar ministerie ziet in Tanja R. een koelbloedige dader. "Die feiten waren niet in een opwelling of uit menslievendheid. Ze koos doelbewust ernstig zieken, zodat hun dood minder zou opvallen." Volgens de gerechtspsychiaters vertoont de verpleegster de kenmerken van een seriemoordenaar. "Beslissen over leven en dood is haar motief. Er is een bijzonder grote kans op recidive. Als verzachtende omstandigheid hou ik enkel rekening met haar blanco strafblad", aldus de procureur.

De verdediging vroeg aandacht voor de persoonlijkheid van de verpleegster, die een IQ van 77 heeft. "Die vrouw zit tegen de grens van een mentale handicap. Bovendien werd ze vroeger gepest en was ze vaak eenzaam", aldus meester Mélanie Sevenant. Tanja R. beweert dat ze bij het eerste slachtoffer gedreven werd door een stem in haar hoofd. Het tweede slachtoffer zou in een helder moment zelf gevraagd hebben om te sterven.

Therapie

Share

Ik heb echt veel spijt. Het is niet aan mij om rechter te spelen over iemands leven

Tanja R.

De verdediging stelde een voorwaardelijke straf voor. "Dat voortdurend liegen is een ziekte. Ik denk dat therapie voor die problematiek de beste garantie biedt voor de toekomst", aldus meester Sevenant. Enkel straffen van vijf jaar of minder kunnen met uitstel uitgesproken worden.

Tenslotte kreeg de beklaagde zelf het laatste woord. "Ik heb echt veel spijt van wat ik gedaan heb. Ik had er beter met iemand over gesproken, dan was dit allemaal niet gebeurd. Het is niet aan mij om rechter te spelen over het leven van iemand."

nieuws

cult